Nå kan Snapchat eie og selge innholdet videre basert på bilder og videoer fra brukerne

Av

Venstre-politiker Grunde Almeland reagerte så kraftig at han slettet Snapchat-kontoen sin.

DEL

Det var 18. februar at Snapchat oppdaterte sine vilkår for brukere som bor utenfor USA. Almeland forteller at han fikk sjokk da han leste de nye vilkårene noen dager senere.

– Dette er et så kraftig overtramp på folks private innhold at jeg selv sletter min egen Snapchat-konto, skriver Almeland i en epost til Nettavisen.

Det Venstre-politikeren reagerer på i Snapchat sine nye vilkår, er at selskapet nå kan eie, selge videre og lage innhold basert på bilder og videoer fra brukerne.

– Dette er såpass inngripende mot personvernet. Her har de tatt det noen steg videre. Det er skummelt, sier Almeland på telefon til Nettavisen.

Slik er ordlyden i Snapchats nye vilkår:

EIE ALT: Nå kan Snapchat eie alt innholdet du legger ut, avhengig av hvordan du bruker appen.

EIE ALT: Nå kan Snapchat eie alt innholdet du legger ut, avhengig av hvordan du bruker appen. Foto:

Snapchat definerer «Offentlig Innhold» på følgende måte:

«Vi kaller Story-innsendelser som er innstilt på å være synlige for Alle, så vel som innhold du leverer til crowdsourcing-tjenester, inkludert Our Story, for «Offentlig innhold"».

Det betyr at Snapchat har fullstendig kontroll over innholdet du legger ut på Story-funksjonene, hvis du har valgt i innstillingene at «My Story» kan ses av alle, eller at du har sendt noe til «Our Story», som er en samling av snapper innsendt fra ulike brukere i hele verden.

For alt annet innhold, som kan være en snap til utvalgte personer eller en tilpasset story som kun noen får se, er vilkårene som følger:

GIR BORT LISENSEN: Selv om du ikke bruker Story-funksjonene, har Snapchat fortsatt rett til lisensen over alt innholdet du legger ut. Da kan de bruke, vise, reprodusere, modifisere, tilpasse, redigere, publisere og distribuere innholdet som de selv ønsker.

GIR BORT LISENSEN: Selv om du ikke bruker Story-funksjonene, har Snapchat fortsatt rett til lisensen over alt innholdet du legger ut. Da kan de bruke, vise, reprodusere, modifisere, tilpasse, redigere, publisere og distribuere innholdet som de selv ønsker. Foto:

– Må si ifra

27-åringen sin måte å «si ifra på» var å slette appen på lørdag. Han mener at flere bør vurdere det samme.

– Forbrukermakt handler om å si ifra. Hvis man klarer å mobilisere og si ifra, som for eksempel å slette appen, så vil man se at det hjelper.

Facebook fikk blant annet massiv kritikk i 2018 etter å ha misbrukt personopplysninger. Da valgte mange brukere å slette kontoen sin, og til slutt endret Facebook sine vilkår.

Stortingspolitikeren tror at mange ikke er bevisst over hva man gir fra seg, ved å ha en aktiv Snapchat-konto.

– Man må gjøres mer bevisst på at man faktisk aksepterer at store selskap griper inn mot personvernet. Både de unge og foreldrene som bruker appen er nok ikke helt klar over dette, hevder Almeland.

Tiden framover for Venstre-politikeren blir altså uten Snapchat, noe han tror skal gå greit.

– Det var hyggelig å sende meldinger til venner, men det finnes andre måter å kommunisere på, sier Almeland.

Nettavisen har sendt Snapchat Norge flere spørsmål, men de har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

– Kan være urimelige avtalevilkår

Da Nettavisen kontaktet Forbrukerrådet, hadde de ikke mulighet til å ta stilling til det konkrete vilkåret som omhandler «Offentlig Innhold», men de kunne gi en uttalelse på et generelt grunnlag.

– Helt generelt mener vi at å legge svært vide fullmakter til bruk av brukergenerert innhold inn i vilkår, kan være urimelige avtalevilkår, og har tidligere klagd den type vilkår hos Tinder inn til Forbrukertilsynet, skriver fungerende fagdirektør for digitale tjenester, Gro Mette Moen, i en SMS til Nettavisen.

Saken hun henviser til er en sak fra 2016, hvor dating-appen Tinder krevde retten til fritt å benytte brukernes innhold, dele med hvem som helst og til evig tid.

– Tinder kan ikke diktere egne spilleregler. Appen kommer på norsk og er utvilsomt rettet mot forbrukere i Norge, og dermed mener vi den er omfattet av norsk og europeisk regelverk, sa fagdirektør Finn Myrstad den gang i en pressemelding.

Litt over ett år senere, 30. mars 2017, endret Tinder vilkårene for norske brukere.

Artikkeltags