Spilleregler og politikk

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er slik at når du lar deg stille på en partiliste ved et valg, da inngår du en kontrakt om visse rettigheter og visse forpliktelser. Du godtar partiets program, men har rett til å reservere deg mot enkeltsaker, dersom dette blir gjort før du blir nominert.

Det er også godt innarbeidede spilleregler for hvordan de som representerer partiet skal opptre for å få gjennomført så mye som mulig av partiets program. Det er snakk om et lagspill. Der alle på laget må ha en klar idé om hvor målet befinner seg.

Kontrakten med velgerne ligger i partiets program. Den som velges på en partiliste, står altså ikke fritt til å stemme på tvers av dette programmet. Selvsagt kan det komme opp saker som ikke er omtalt i programmet. Da er det god skikk å lytte til partiets valgte organer og til hva som kommer fram i medlemsmøter. Det kan også være saker hvor livssyn og samvittighet må ha forrang, og hvor den enkelte må stemme ut fra det.

Alt dette vet selvsagt Øyvind Myhre, eller han burde vite det. Det er slike spilleregler som gjør det mulig å ha en ryddig politisk debatt, og sammenheng og konsekvens i vedtak som blir gjort.

Noen kan ønske seg et annet system, uten partier, der den enkelte er fullstendig fristilt. Og Bygdelista er kanskje tuftet på en slik holdning? Men de som velger å representere et parti, må innrette seg på en annen måte.

Det burde også gjelde alle som representerer Senterpartiet i Gran.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken