Gå til sidens hovedinnhold

Da Gran spilte 1. runde i NM for 28 år siden spilte landslagskapteinen på Gran stadion

Hvis Gran slår Follebu på Gran stadion onsdag kveld, er det klart for en ny 1. runde i cupen. Det er 28 år siden sist.

Artikkelen er over 4 år gammel

GRAN: Den gang var det HamKam som gjestet Gran stadion. De spilte i 2. divisjon på nivå to. Gran på sin side spilte i 4. divisjon.

Stort høydepunkt for oss

Pål Fallang (50) var en av elleve utvalgte på Gran denne kvelden. Han husker det var stort for Gran å møte et topplag.

– Selv om HamKam spilte på nivå to dette året, var de en storhet i norsk fotball. De hadde med landslagskaptein Terje Kojedal (59) og mange gode spillere. For oss som drev nede i divisjonene var det en stor opplevelse. Kojedal la ingen ting imellom i taklingene og skadet Rune Dynna i en tøff takling. Det var nok første og siste gang Rune møtte en spillertype som seg selv, humrer Fallang.

Alvorsprat i pausen

600 tilskuere i Gran Idrettspark fikk se at HamKam ledet 4-0, før Gran yppet seg med to scoringer av Odd Prestkvern og Arne Ivar Olerud. Kampen endte med seier 8–3 til HamKam. Trond Fuhre scoret det siste målet for Gran.

For HamKam scoret Terje Kojedal, Cato Erstad, Stein Kollshaugen (2), Stein Arne Ingelstad (2) og Tom Fodstad (2).

På HamKam sin lagoppstilling finner vi også navn som Knut Holthe, Tor Inge Smedås og en ikke ukjent 21-åring med navn Ståle Solbakken. Han kom fra Grue før den sesongen.

 

– Jeg husker vi måtte ta en alvorsprat i pausen. Det begynte å bli litt slapt. Etter pause trøkket vi til og avgjorde greit, sier Terje Kojedal til Hadeland.

Han husker kampen som en typisk 1. rundekamp. Det var en av hans første kamper for HamKam etter returen fra proffspill i Frankrike.

– Jeg hadde fire fine år i Frankrike (Mulhouse og Valenciennes)

Et par dager etter cupkampen mot Gran reiste Kojedal for å spille sin landskamp nummer 61 mot Jugoslavia.

LES OGSÅ: Jublet etter straffedrama i cupen

– Cupen har alltid hatt sin sjarm i Norge. Det var bra stemning og mye folk på Gran den dagen. Jeg husker at vi slo Rosenborg 1–0 på Briskeby i kvartfinalen senere i cupen. På min bursdag den 16. august. Dessverre tapte vi mot Viking i semifinalen, sier Kojedal.

Han la opp noen år senere og var fornøyd med karrieren.

– På den tiden var vi veldig klubblojale, men jeg hadde fine år i HamKam og Frankrike, og fikk med meg et par millioner på kontoen hjem fra utlandet. På den tiden var det mye penger, sier Kojedal til Hadeland.

Ballen som var inne

Leif Aslaksen var oppmann på Gran i en mannsalder. Han husker både cupkampen mot HamKam og semifinalen mellom HamKam og RBK.

– RBK hadde en ball i nettet som ikke ble dømt mål. Jeg husker at cupkampen mot HamKam var tidvis spennende, med en fin ramme, sier Hadelands største RBK-fan, Leif Aslaksen.

Han lover å komme på kamp hvis Gran går videre til 1. runde. Onsdag kolliderer cupkampen med Sandefjord-RBK. Da velger Aslaksen kamp med "troillungan".

(se den omdiskuterte situasjonen etter 12.06 minutter).

LES OGSÅ: Laglederen til Grans cupmotstander: – Vi går for seier

– Det hender jeg ser noen seniorkamper, men jeg ser det er tøft å skape et godt seniorlag på Hadeland. Gran bør ha en alle tiders mulighet til å nå 1. runde når de møter Follebu. Det er jammen på tide med en ny rundekamp i NM, sier Pål Fallang.

 

Laget til Gran

Laget til Gran i denne cupkampen i 1989: Alf Erik Hagebakken, Rune Dynna (Atle Roll-Matthiesen i 75 min), Rune Aslaksen, Pål Fallang, Dagfinn Olsen, Kjetil Hoff, Odd Prestkvern (Steinar Stubberud i 15 minutter), Tormod Næss, Morten, Støen, Trond Fuhre og Arne Ivar Olerud.

Morten Støen, Rune Aslaksen og Trond Fuhre fikk pluss på Gran denne kvelden.

Ps: Hadeland Fotball spilte 1. runde i cupen mot Vålerenga (2–10) i 2005 og mot Follo (0–6) i 2006. Grindvoll tapte 1–2 for Bærum i 2002.

I tillegg har Jevnaker spilt flere cupkamper.

Kommentarer til denne saken