Nytt seriesystem: – Det har aldri vært tøffere å rykke opp

MÅ VINNE: Gran må vinne både jevnt og trutt også i 2019 hvis de skal greie opprykk. Her fra en kamp mot Storhamar i fjor.

MÅ VINNE: Gran må vinne både jevnt og trutt også i 2019 hvis de skal greie opprykk. Her fra en kamp mot Storhamar i fjor. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fotballtinget vedtok i helga å redusere nedrykksprosenten fra 3. divisjon for menn. Dermed blir det vanskeligere for 4. divisjonsklubber som Gran å rykke opp.

DEL

– 4. divisjon i Indre Østland fotballkrets (IØFK) består av to avdelinger i 2019. I 2020 har vi en plass til rådighet i 3. divisjon. Det betyr at de to avdelingsvinnerne i 2019 må spille kvalik om én ledig plass, sier serieansvarlig i IØFK, Lars Sandvik.

Når det gjelder 2020, så sier Sandvik følgende:

– Vi jobber for tiden med den kabalen. Etter hvert vil det bli avholdt et ekstraordinært kretsing som tar den endelige avgjørelsen.

– Betyr det at seks lag rykker ned fra 4. divisjon i 2019?

– Det er umulig å si hvor mange som rykker ned. Det avhenger av om det rykker ned fire, tre, to ett eller null lag fra 3. divisjon. På generell basis kan vi si at det vil være lurt å holde seg høyest mulig oppe på tabellen, sier Sandvik.

Resultatet av omleggingen blir trolig bare én avdeling i 4. divisjon i IØFK i 2020.

LES OGSÅ:

Ønsker nytt navn

Sportslig leder i Gran, Mikal Linstad, er glad for spissing av 4. divisjon, men ønsker seg et nytt navn på serien.

– Det blir feil å kalle ligaen for 4. divisjon, så lenge nivået har økt som følge av mange færre lag i de øverste divisjonene. Sammenliknet med da Gran var i 3. divisjon for fem år siden, har vi 188 færre lag over oss i divisjonssystemet, sier Linstad.

Han tror 4. divisjon som serie blir mer attraktiv for både spillere og sponsorer hvis den for eksempel får navnet kretsligaen slik andre kretser kaller sin serie.

– Hva tror du om sesongen 2019 for Gran?

– Det har aldri vært tøffere å rykke opp. Toten er favoritt til å vinne vår avdeling. Hvis vi klarer å vinne serien, må vi ut i en knalltøff kvalik mot den andre vinneren. Vi skal gjøre vårt beste, men det er et veldig trangt nåløye, sier Linstad.

I 4. divisjon Buskerud, hvor Jevnaker spiller, er det bare én 4. divisjonsavdeling. Vinneren der vil rykke opp som før.

LES OGSÅ:

Færre ned fra 3. divisjon

Etter serieomleggingen som trådte i kraft i 2017 har hele fire av 16 lag i de seks avdelingene i 3. divisjon rykket ned. Det har tilsvart en nedrykksprosent på 28,5.

Begrunnelsen for den høye nedrykksprosenten har vært å sikre direkte opprykk fra hver av de 24 avdelingene i 4. divisjon. Hver krets har én til tre avdelinger.

Nå har forbundstinget vedtatt med 181 mot 28 stemmer å endre nedrykksprosenten. Fra 2019-sesongen vil tre i stedet for fire lag rykke ned fra 3.-divisjonsavdelingene, som defineres som toppfotballens laveste nivå på herresiden.

I 2018 rykket 17 av de 24 nyopprykkede klubbene ned fra 3. divisjon.

Endringen innebærer at antall opprykk fra 4. divisjon reduseres fra 24 til 18 lag.

LES OGSÅ:

Fremover vil Agder, Sogn og Fjordane, Indre Østland og Akershus ha ett lag hver. Oslo, Trøndelag, Hordaland og Rogaland vil ha to. Østfold og Vestfold deler én plass. Det samme gjør Buskerud og Telemark. Sunnmøre og Nordmøre og Romsdal har også én plass på deling.

De fire nordligste kretsene Finnmark, Troms, Hålogaland og Nordland har totalt tre plasser.

Per nå har de fleste kretsene én direkte opprykksplass hver. Oslo har tre, mens Hordaland, Trøndelag og Rogaland har to. De øvrige har én.

Kretsene vil stå fritt til å organisere 4. divisjon i flere avdelinger, samt innføre kvalifiseringsordninger for opprykk.

Dermed har eksempelvis Buskerud og Telemark mulig til å ha hver sin 4. divisjon og kåre opprykk ved kvalifisering mellom de to avdelingsvinnerne. En annen mulighet er å danne en felles 4. divisjon for de to kretsene.

I fjor besluttet forbundstinget å utsette saken til årets ting.

Færre i Toppserien

Fotballtinget vedtok også at Toppserien i fotball for kvinner reduseres fra 12 til 10 lag fra sesongen 2020, samt at det innføres sluttspill.

Forslaget om å redusere antall lag ble deretter vedtatt med 186 mot 40 stemmer.

– Vi ønsker at norsk kvinnefotball skal være blant de beste også i framtiden, og da er det nødvendig å ta i bruk kraftige virkemidler. Vi vil ha konkurransedyktige klubber på høyeste nivå internasjonalt, og Toppserien skal være en arena for utvikling av internasjonale spillere. Det skal være reell konkurranse i flere kamper, og vi skal løfte Toppserien og 1. divisjon som kommersielle produkter, sa fotballpresident Terje Svendsen i en pressemelding fra NFF etter tinget.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags