Gunnar (49) løp nesten to døgn i strekk

RESTITUSJON: Gunnar Næss fra Harestua har holdt beina høyt siden målgang lørdag kveld.

RESTITUSJON: Gunnar Næss fra Harestua har holdt beina høyt siden målgang lørdag kveld.

Artikkelen er over 2 år gammel

Gunnar Næss fra Harestua brukte 46,5 timer på 200 kilometer i Nordmarka Ultra Challenge.

DEL

– Det var en vanvittig opplevelse. Her får man kjenne på hele spekteret av psykiske og fysiske utfordringer. Hallusinasjoner er helt vanlig når kroppen er i kjelleren. Denne gang «så» jeg både en kirke og en militærforlegning langt inne i skogen, sier 49-åringen, og forteller om løpere som påstår de har sett puma eller blitt stoppet i politikontroll i løpet av timene i skogen.

Vi møter ham hjemme i Tytterbærstien på Harestua noen dager etter løpet som gikk på stier i Nordmarka, med en variasjon på totalt 8000 høydemeter. Uten GPS, merking og matstasjoner, og på ekstremt vått underlag.

Løpet går gjennom hele Nordmarka fra nord til sør. Underveis passerer løypa noen av de fineste stedene i marka som Kollern, Pershusfjellet, Spålen, Katnosa, Kjerkeberget, Kikutmassivet, Kobberhaugene og Bjørnsjøhelvete.

Tok av fire kilo

– Jeg er heldig som kjenner hver eneste sti i Nordmarka, men vegvalgene og det faktum at man må klare seg helt selv, er en del av sjarmen med løpet. Arrangørene har «GPS-sporingstracker» hvis noen roter seg helt bort, sier Næss og ler.

Mat og drikke må deltakerne ha med seg selv.

Han begynner å komme til hektene, har lagt på seg de fire kiloene han tok av og har så vidt begynt å tenke på nye mål og utfordringer. Han trener to til seks timer, to ganger i uka.

Enorm lykkefølelse

– Bare det å passere målstreken etter 200 kilometer er en enorm lykkefølelse. Spesielt fordi jeg måtte bryte i fjor. Selv om jeg har vært ute en «vinterdag» før, var dette en opplevelse for livet, sier Næss.

Starten gikk ved Skar torsdag kveld. Etter 100 kilometers løping/gåing til Mylla, var det retur og ti nye mil.

– Ultraløp er 80 prosent psyke og 20 prosent fysikk. Det handler om å kjempe mot seg selv. Det er krevende i seg selv å løpe/gå i 60 timer uten søvn. Jeg jobbet som vanlig på torsdag før starten, sier Næss.

Han kommer opprinnelig fra Jaren, men har bodd på Harestua de siste 20 åra.

Han har fem barn i alderen 25 til sju år og jobber som HMS-spesialist i Oslo.

UTFORDRING: Neste store utfordring for Gunnar Næss blir å løpe til hytta på Synnfjell.

UTFORDRING: Neste store utfordring for Gunnar Næss blir å løpe til hytta på Synnfjell.

Viggaløpet var starten

Næss var ikke aktiv løper som ungdom.

– Jeg startet med løping som 26-åring. Jeg ble med på en joggetur da datteren Silje fikk lyst til å løpe. Så slang jeg med i Viggaløpet og løp på 39 minutter den første gangen. Siden den gang har det blitt mange mil. Jeg løper helst i terrenget, sier Næss.

Fakta

Navn: Gunnar Næss

Alder: 49 år

Idrett: Ultraløp

Fra: Jaren

Bor: Harestua

Yrke: HMS-spesialist

Sivil status: Gift med Yvonne Bjerke (42). Fem barn: Silje (25), Mari (20), Theodor (11), Otelie (10) og Sorie (7). Ett barnebarn: Bella (2).

Han avsluttet karrieren i Viggaløpet med å løpe under halvtimen, og fikk en bratt læringskurve da han kom med i en løpegruppe på jobben. Nå er han med i Romerike Ultraløperklubb og er stiansvarlig i DNT for Romeriksåsen.

– Jeg har alltid vært fascinert av stier. Jeg må alltid sjekke ut hvor stiene går og ender. Det kan bety noen lange turer, sier mannen som aldri bruker klokke eller pulsmåler.

– Kroppen bestemmer, sier Næss.

Kroppen blir uovervinnelig

– Hvordan er psyken i et løp som dette?

– Det varierer fra helt i kjelleren til nesten i himmelen, eller «runners high» som vi også sier. Da føles kroppen som en uovervinnelig maskin. Da jeg var med i et løp på 115 kilometer i Portugal i fjor, vurderte jeg seriøst å bryte etter 70 kilometer. Knærne verket, jeg var kvalm og alt var feil. Etter en kopp med Pepsi, en halv brødskive og noen oppmuntrende ord fra noen svenske løpere, var alt snudd. Jeg løp 20 kilometer uten en anstrengelse og passerte 40 løpere mens «kicket» varte, sier Næss.

START: Fem løpere prøvde seg på 20 mil. To kom til mål. Foto: Privat

START: Fem løpere prøvde seg på 20 mil. To kom til mål. Foto: Privat

I Nordmarka fikk han den følelsen i et par mil da løpet gikk mot slutten, Han tok igjen mannen som ledet, men fikk en nedtur mot slutten og endte på 2. plass i den lengste klassen.

Av de fem som startet var det to som kom til mål.

Gunnar Næss har løpt en rekke ultraløp de siste åra, både i Norge og i utlandet.

– Nøkkelen sitter i hodet. Man må dele opp løpet i enkeltdistanser og belønne seg selv med små godbiter underveis. Det er også viktig å nyte øyeblikket., sier Næss.

Han prøver å ta med seg tankegangen fra løpingen over til jobb og privatliv.

– Det handler ofte om å ta én dag eller ting om gangen, sier Næss.

Hans neste er mål er å løpe til hytta på Synnfjell.

– Det er merket med stier fra Oslo til Jotunheimen. Det blir en fin tur på 120–130 kilometer, sier milslukeren fra Harestua.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags