Arne Åbråten fra Jaren blir den første lederen for den nye norske hoppturneringen kommende sesong.

Unik mulighet

 – FIS har gitt norsk skisport en unik mulighet. Dette kunne jeg ikke si nei til, sier Åbråten.

Det er ikke utenkelig at en norsk hoppukevariant vil omsette for mellom 60 og 100 millioner kroner.

49-åringen har jobbet som salgs og markedssjef ved Bilskaden Hadeland AS på Jaren de to siste åra. Der skal han fortsette i en redusert stilling. 

Hardt arbeid

– Mye hardt arbeid venter. Vi vil lage en merittert turnering, som forhåpentlig står høyest blant utøverne etter hvert. Den tysk-østerrikske hoppuka har 65 års forsprang. Vi vil lage vår egen vri, mer en turnering enn hoppuke. Det blir flere tellende hopp, sier Åbråten.

Han vil ikke kommentere NTBs anslag for mulige omsetningstall for nyvinningen før han har satt seg nærmere inn i sin nye jobb.

– Det bør være plass til to slike prestisjeturneringer i internasjonal hoppsport, mener turneringslederen som selv har en personlig rekord på 99,5 meter fra Odnesbakken tidlig på 1980-tallet.

Ønsket av Hofer

Åbråten ble spilt inn i ansettelsesprosessen av FIS' mektige renndirektør Walter Hofer.

– Walter Hofer har pekt på Arne som en meget god kandidat i denne prosessen, basert på hvordan han kjenner utfordringene som venter for å bygge opp en slik turnering. De to har også en hoppfaglig kjemi og forståelse som blir helt avgjørende, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Han er glad for å kunne overlate ansvaret for den norske storsatsingen til andre krefter.

– Jeg er veldig fornøyd med at Arne, som kjenner norsk og ikke minst internasjonal hoppsport svært godt, tar over. For meg betyr dette en stor lettelse, det hviler ikke lenger et veldig ansvar på meg, sier Bråthen.

– Jeg kommer fortsatt til å bidra mye og ha sterke meninger, men nå får vi en som fullt og helt kan konsentrere seg om den norske hoppturneringen, sier den tidligere verdenscuphopperen.

Markedsansvarlig på plass

Det er samtidig klart at Erik P. Ulvness (47) blir markedsansvarlig for nyvinningen. Han har bakgrunn fra skiforbundets markedsavdeling, og får en viktig jobb med å sikre finansieringen av den norske hoppturneringen.

– Den nye, norske hoppturneringen blir viktig for hoppsporten i Norge og internasjonalt. Som overordnet konsept for fire sterke og dyktige arrangørsteder, blir dette verdens tøffeste konkurranse, sier Ulvness. (©NTB)