20-åringen har leid en bobil som skal kjøre fra Norge til Polen. Mesterskapet (VM i barmark) avvikles i polske Koźle tidsrommet 24.–26. november.

20.000 kroner

– Planen er at mamma og pappa skal være med og hjelpe meg under mesterskapet. Selv om jeg er på landslaget i hundekjøring denne sesongen, så får vi kun dekket startpengene fra forbundet, sier Oda til Hadeland.

Hun anslår at mesterskapet vil koste henne totalt rundt 20.000 kroner med transport, ferger, leie av bobil, drivstoff, mat og alt.

Snaut 20 dager før avreise har hun fått inn 5.164 kroner. 22 givere har bidratt så langt.

– Jeg er veldig glad for all støtten. Alle bidrag hjelper, sier Oda, som til daglig er stasjonert i Sjøforsvaret i Bergen hvor hun tar førstegangstjenesten.

– Det er en hektisk hverdag. Jeg får trent bra, selv om hunden Holly er hjemme på Lunner. Han får godt stell og god trening hjemme hos mine foreldre i Lunner, sier Oda.

Hjelp av banken

– Hvordan kom du på denne ideen?

– Jeg fikk tips og hjelp av Sparebanken 1 da jeg fikk et talentstipend tidligere i år. Opplegget heter Spleis.no og er en folkefinansiering fra nevnte bank. Folkefinansiering er det norske ordet for «crowdfunding».

I korte trekk går det ut på enkeltpersoner går sammen om å støtte et prosjekt digitalt. Man forklarer hva man trenger penger til og hvorfor. Så er det bare å dele på sosiale medier.

Både privatpersoner, organisasjon, forening eller organisasjon, familie eller andre kan starte en spleis. Kunstgressbane, hundepark, fotballag, danseshow for syke- og barnehjem er eksempler på spleiseprosjekter.

Fakta

Navn: Oda Foss Almqvist

Alder: 20 år

Fra: Lunner

Idrett: Hundekjøring

Klubb: Hadeland Trekkhundklubb

Yrke: Tar førstegangstjenesten i Bergen

Aktuell: Samler inn penger til barmarks-VM i Polen

 

På hjemmesiden kan man også sende meldinger til innsamleren og se hvem som har bidratt.

Sølv i NM

Oda Foss Almqvist har gått gradene som hundekjører.

Steg for steg har hun nærmet seg norgestoppen og internasjonalt nivå. Hun kan se tilbake på topplasseringer både i NM, nordisk og VM i hundekjøring, både på snø og barmark.

Nylig gikk hun og Holly inn til en sterk sølvmedalje i snørekjøring da NM i barmark ble arrangert i Trysil.

– Målet i Polen er å bli blant de ti beste, men man drømmer alltid om en medalje, sier Oda Foss Almqvist.