HADELAND: – Arrangørene kan sette betingelser om at de som skal selge mat må oppfylle visse krav hva gjelder utvalg. Det går fint å selge god grønnsakssuppe med pølsebiter i, og grovt brød til, istedenfor bare pølse i brød, sier Jaquesson til Hadeland.

Det finnes sunne alternativer

Hun har utgitt flere bøker om kosthold og trening, og mener det er fullt mulig å selge gode alternativer til pølser, vafler og burgere.

– De fleste idrettsarrangement selges stort sett pølser, vafler og veldig mye godteri. Pølser er lettvint å selge. Det er lite svinn fordi de kan oppbevares frosne, og trenger kort tid i varmt vann for å være klare for salg. I tillegg er det enkelt å spise, man trenger verken asjett eller bestikk, sier hun.

Kan være en utfordring

Hun legger ikke skjul på at det kan være en utfordring å selge «skikkelig mat» på grunn av bestemmelser fra Mattilsynet, plass og kunnskap.

LES OGSÅ: Skal vi droppe pølser, hamburgere, is og vafler i kiosken på fotballbanen?

– Som mamma til to aktive gutter har jeg tilbrakt mange helger på ulike idrettsarrangement. Jeg har sett tilfeller der det har vært alternativer, men når barn (og voksne) kjenner duften av pølser eller burgere, vil en vanlig brødskive smake litt kjedelig. En del har nok også den innstillingen at det ikke må være så nøye når det helg. Det er liten tid til å spise mellom kamper, og man synes det må være lov til å skeie ut litt, sier Jaquesson og fortsetter:

– Med samlinger og konkurranser mange helger i året kan maten en spiser på slike arrangement faktisk ha ganske mye å si for helsen. På sikt vil det også kunne ha noe å si på prestasjon, sier hun.

Kyllingpølser et alternativ

Hun mener at kyllingpølser kan være et godt alternativt.

– Det er sunnere, samt at det er et tilbud til de som ikke spiser svin. Vafler er helt ok, om de er litt grove og ikke så fete. Yoghurt med kornblandinger, grovt brød med litt ordentlig pålegg og fruktsalat med krem er også ganske lett å servere. Vanlig middag er også godt utover ettermiddagen, slike treff varer ofte til sent på ettermiddagen, sier Jaquesson.

Yoghurt med kornblandinger, grovt brød med litt ordentlig pålegg og fruktsalat med krem er også ganske lett å servere.

Kari Jaquesson, treningsguru og kostholdsekspert