Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes kaldblodsfest på Biri travbane

Artikkelen er over 2 år gammel

Denne helga innbyr Biri travbane til flere av sine mest tradisjonsrike løp, samtidig som kaldblodshesten regjerer banen alene.

I Norge konkurreres det i trav med to hesteraser; varmblodstraveren og kaldblodshesten. Det Norske Travselskap er forpliktet til å ha et løpstilbud til dem begge. Lørdag må imidlertid varmblodshestene vike.

Biri travbane arrangerer da for første gang en ren kjøring med kaldblodshester. Banen ved Mjøsas bredd har samtidig samlet sammen sine flotteste og mest tradisjonsrike løp i en pakke. På toppen av det inviteres det til unghestskue og kåring av neste generasjons avlshingster. Ikke rart kapasiteten er sprengt.

– Det er ikke en ledig boks å oppdrive her på banen i helga. Det skjer så mye og kommer så mange hester at vi ikke har plass til alle. Det er knallmoro og utfordrende, sier daglig leder Stein-Erik Robøle på Biri.

Heder og ære

Under lørdagens V75 skal årets beste kaldblods unghester kjempe om 400.000 kroner i Biri Oppdretningsløp. Her barker kriterievinner Eld Rask og kriterietoer Rappstjernen sammen igjen.

– Det er blitt et kjempeløp. Og denne gangen er det gjort den endring at vi ikke har kjørt kvalifiseringer, men gitt de 10 beste plass i en finale og resten plass i trøsteløp. Det sparer unghestene for et løp og gir flere hester fine løpstilbud, sier Robøle.

Mens treåringene kjemper om 400.000, skal de nest beste fireåringene kjempe om 75.000 i Arne Lunds Minneløp. Femåringene skal kjempe i Det Norske Travselskaps femårsløp, med 200.000 i åpen klasse og 125.000 i hoppeutgaven.

– Så må vi ikke glemme Vintillatravet. Løpet til minne om seiersmaskinen og elitehoppa Vintilla. Her møtes flere av landets beste kaldblods elitehester i kamp om 125.000 kroner. Det er blitt et flott løp til ære for en av tidenes beste norske kaldblodshester, sier Robøle.

Avlsfokus

Når man skal hedre de beste og lage fokus på kulturbæreren som kaldblodshesten er, faller fokus på avl, utstilling og unghester naturlig inn i hestefesten.

Sammen med kaldblodsforeningen Veikle Balder, innbys det derfor til unghestkåring og avlsvisning av kaldblodshingster før løpene lørdag. Veikle Balder har en toårskonkurranse der alle unghester som er premiert på utstillinger rundt om i landet, kan delta. De blir eksteriørbedømt, viser en travprøve og vinnerne i de to klassene kan kalle seg landets vakreste kaldblods unghester.

– Vi har i år 48 hopper og hingster påmeldt konkurransen, og det er rekord. Denne landsfinalen er blitt en gjev konkurranse. For oss i Veikle Balder er det moro å se at interessen bare øker og øker, sier Målfrid Vatne i foreningen.

Lørdag skal dessuten 14 hingster forsøke å få kåringsbrev, som gir dem rett til å bedekke hopper. Her vektlegges stamme, holdbarhet og eksteriør sammen med prestasjoner. For de mest attraktive hestene vil et slikt kåringsbevis kunne bety millioninntekter fra avl for eierne i framtida.

Les også

Rojalt besøk i Røykenvik: – Plutselig skriker Märtha: Jeg har ei kusine med en restaurant her et sted

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.