– Norsk Rikstoto og norsk hestesport skal være stolte over resultatet og omsetningen, sier administrerende direktør Harald Dørum i en pressemelding, etter at den gamle rekorden fra 2012 ble passert med drøye to millioner kroner.

Fortsatt norsk spillmonopol

Fra 2014 til 2016 har norske hestespill hatt en omsetningsvekst på 231 millioner kroner i et meget konkurranseutsatt marked.

Selv om regjeringen i den framlagte stortingsmeldingen om pengespill fortsatt går inn for at Norsk Rikstoto og Norsk Tipping skal ha enerett på å tilby pengespill, intensiverer internasjonale bookmakere sin markedsføring mot norske spillere.

Les om hesteeieren fra Nordre Oppdalen som tryller fram vinnere

LES OGSÅ: Stormet fram til seier i høstfinalen på Jarlsberg

– En av våre største utfordringer i 2017 blir å tilpasse oss den nye konsesjonen gitt av Landbruks- og matdepartementet. Spillsikkerheten står sentralt, og det er viktig at vår drift skjer i trygge former, understreker Dørum.

Veksten skjer internasjonalt

Norsk Rikstoto ser også ut i verden for å finne nye markeder, og det er gjennom økt internasjonalt tilbud omsetningsveksten har kommet. I 2016 er det blant annet tilbudt spill til en lang rekke europeiske land, USA, Sør-Afrika, Dubai og Australia.

LES OGSÅ: Hadelandshest kåret til årets 3-åring

Åtte dager etter at hun fikk lisens, kjørte Hanne Brendengen sitt første travløp til toppkarakter

Derimot er det fortsatt en nedgang i spill til hjemlige løp, en utvikling som gir lavere inntjening for hestesportens spillselskap.

– I 2016 kunne vi tilby spill til 529 egne stevner, i 2012 var tallet 566. Ti prosent færre norske løpsdager har tvunget oss til større spillimport. Å snu den trenden er trav- og galoppsportens største utfordring i 2017.

Fakta

  • Norsk Rikstoto er en frittstående, næringsdrivende stiftelse som ble etablert 24. september 1982 av Det Norske Travselskap (DNT) og Norsk Jockeyklub (NJ).
  • Stiftelsen har et overordnet ansvar for all totalisatorvirksomhet og en overordnet økonomisk styring av hestesporten.
  • Norsk Rikstoto skal være en vesentlig bidragsyter til å sikre utviklingen av hestehold og hesteavl i Norge.

 

På den andre siden eksporterte vi norske hestespill for 590 millioner til ATG (det svenske hestespillselskapet), som er vår suverent største samarbeidspartner. Det er en økning på over 27 prosent.

Det viser at våre hjemlige produkter selger, også internasjonalt, understreker Dørum i en pressemelding fra Norsk Rikstoto.

Økt fransk interesse

I 2017 kommer Europas suverent største hestespillselskap, franske PMU, til å øke sitt norske spilltilbud merkbart.

Hittil har franske spillere kun spilt lokalt. Fra 2. halvår vil franske spillere ha mulighet til å kunne spille direkte inn i flere norske løpsdager.

– Den tekniske løsningen vil være klar til 2. halvår. Det åpner muligheten for at internasjonale samarbeidspartnere kan spille sammen med norske spillere til norske løp, informerer NRs kommersiell direktør Carl Fredrik Stenstrøm.