GRAN: – Det kjøres flere minneløp, men Karl I. Gammes minneløp kjøres for første gang. Basse – som de fleste kalte han – har vært en sentral person innen travsporten. Han var plassjef under fjorårets arrangement, men har dessverre gått bort. Det er derfor fint å kunne sette opp et minneløp til ære for han, sier Trond Henrik Alm, formann i Hadeland Travselskap.

Søndagens arrangement starter med mønstringsløp, og det var nettopp under lokalkjøring på Landbanen at den etter hvert så kjente Phantasm Soa gikk sitt mønsringsløp for to år siden. Hadeland Landbane ligger vest for Sanner Hotell og Granavollen.

Lange tradisjoner for hest på Hadeland

– Det er lange tradisjoner for hest på i vårt distrikt. Det er også en sannhet at det er mange fine hester med aner fra Hadeland, sier Alm. Han forteller også at det gjennom tidene har vært flest kaldblodshester. Dette gjenspeiler seg også i startlista til helga.

– Vi erfarer at folk gjerne besøker banen for å være i miljøet selv om de ikke har hest selv, forteller formannen i travselskapet.

Viktig med rekruttering

Alm kan fortelle at det jobbes mye og godt med rekruttering til travsporten. Dette arbeidet tilrettelegges også av Det Norske Travselskap.

– Vi har eget ponniløp. Dette er en typisk rekrutteringsklasse for barn helt ned i åtteårsalder. For å tilrettelegge for flest mulig kan du delta med uregistrert ponni. Det kreves heller ikke lisens for kusk, forteller Alm.

På søndag vil det være mulig å se de minste i aksjon. En av disse er åtte år gamle Aksel Lund Antonsen. Han har kjørt et løp tidligere, men til helga kjører han sitt første løp uten ledsager.

– Jeg gleder meg til å kjøre løp. Selv om jeg også har andre interesser er det veldig gøy med hest, sier Aksel. Han viser stolt fram ponnien Trulle, som han skal kjøre på søndag.

Forventer mange tilskuere

Arrangøren venter stort besøk på søndag. Fjorårets arrangement samlet 1000 tilskuere, og de forventer like mange i år.

– Vi oppfordrer folk til å ta turen på søndag. Mange er fascinert av hest, men har kanskje ikke opplevd travløp på nært hold. Nå har du anledning til å stifte nærmere bekjentskap med sporten. Samtidig får vi vist fram det flotte anlegget vi har her i Gran, sier Alm.

Det er ikke spill under kjøringen på søndag, men det er garantert mulighet for å kjøpe både kaffe og vaffel.