Snø og kulde kan gi glatt føre

Artikkelen er over 1 år gammel

Vedvarende snøfall og forholdsvis kaldt vær kan føre til at snøen legger seg på asfalten og oppleves som glatt å kjøre på for trafikantene.

DEL

Dette gjelder spesielt på de mindre vegene. Det er viktig å ta sine forholdsregler og avpasse farten etter vær og føre, advarer Statens vegvesen i en pressemelding.

– Når det kommer snø over lengre tid i kaldt vær, kan snøen legge seg på asfalten som ei glatt hinne, sier seksjonsleder Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen.

– Alle entreprenørene som jobber for Statens vegvesen er ute og utfører tiltak der det snør må. Men vanlige virkemidler for å bedre friksjonen, som vegsalt og strøsand, har begrenset effekt på langvarig snøfall i kaldt vær. Salt kan i mange tilfeller ikke brukes, og strøsand blir fort blåst ut av vegen.

Slik det ser ut av værmeldinga nå, vil snøværet og det kjølige været fortsette i et par dager til i store deler av Oppland, først og fremst i Sør-Gudbrandsdalen og Vestoppland, inkludert Valdres.

Stensrud oppfordrer bilistene til å beregne god tid, holde god avstand til bilen foran og forberede seg på at bremselengden kan være lenger enn vanlig. Dette er særlig viktig inn mot et kryss. Det er også viktig å sjekke at vinterdekkene fortsatt holder mål, selv om vi nå er inne i siste del av vintersesongen.

Artikkeltags