Studenter får bidra i stedsutvikling

KLARE TIL INNSATS: 40 studenter skal se på potensialet for Grans blå og grønne strukturer. De studerer enten til landskapsarkitekt eller by- og regionplanlegger ved universitet i Ås. De skal ta for seg områdene langs Vigga fra sør til nord. Her ved handikapbrygga ved Jarenvatnet.

KLARE TIL INNSATS: 40 studenter skal se på potensialet for Grans blå og grønne strukturer. De studerer enten til landskapsarkitekt eller by- og regionplanlegger ved universitet i Ås. De skal ta for seg områdene langs Vigga fra sør til nord. Her ved handikapbrygga ved Jarenvatnet.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I løpet av de neste par månedene skal masterstudenter ved universitetet i Ås nesten bokstavelig talt dypdykke i Vigga og Jarenvatnet.

DEL

JAREN: Resultatet skal bli studentoppgaver som svarer på hvordan en kan designe og planlegge for Grans grønne og blå framtid.

Samarbeidet mellom universitetet og kommunen kom i stand ved en tilfeldighet. Da ordfører Willy Westhagen ønsket velkommen kunne han fortelle at ideen ble født på et kaffeslabberas han hadde med en nabo.

– Kirsten Grinaker Lunde jobber på Ås, og fortalte om studiet om blågrønn struktur der studenter drar ut for å lage oppgaver i forskjellige lokalsamfunn. Jeg fortalte om flomprosjektet i Brandbu, og så ble det etablert et samarbeid. Jeg er spent på hva dette fører til, hilste ordføreren.

Bor på Nordtangen

Studentene har allerede hatt besøk av kommunen på campus. Denne uka er 40 studenter på plass på Hadeland. De skal bo på Nordtangen. Som en introduksjon ble de mandag tatt med på en busstur fra kommunegrensa mot Lunner i sør, og til Røykenvik. På turen var studentene innom Vigga ved Coop i Gran sentrum, handikapbrygga på vestsida av Jarenvatnet, Vigga i Brandbu sentrum og videre til Røykenvik. Deretter ble de kjørt opp Julibakka, over Tingelstad og til Granavollen.

Øyvind Sørlie i Gran kommune har direkte kontakt med studentene, og bidrar til at de får den informasjonen de trenger gjennom studieperioden. På bussturen sørget han for at nysgjerrige studenter fikk en rask og kunnskapsbasert innføring i hvilke utfordringer kommunen håper studentene kan undersøke.

 

Kjapp status

Før de la ut på tur fikk de en speedoppdatering på status langs vassdraget. Saksbehandler Sigrid Lerud jobber tett på flomreguleringa i Brandbu. NVE har laget en foreløpig flomsikringsplan, og det jobbes nå med områderegulering med konsekvensutredning.

– Tiltakene går på å lage murer og voller der det er nødvendig. Fra Augedalsbru ser en for seg å senke elva fram til Festningssvingen. Tiltak har betydning for fisk og bunndyr, og er et viktig aspekt i planen, forklarte Lerud.

To grupper skal jobbe med Gran, tre med Jarenvatnet og tre med Brandbu. Oppgavene studentene skal levere skal være ferdige før jul. Hensikten er å illustrere hvordan en kan utnytte blå (vann) og grønn (vegetasjon) struktur på en positiv måte i en urban utvikling.

– De skal foreslå tiltak, så her kan det dukke opp mye spennende. Flomutfordringene er der. Samtidig ser vi mange steder at det er bygdebyer som «ingen» bryr seg om. De eser uten at noen tenker på at utformingen er viktig. Jeg tenker at det er sånn når stedene er små, som på Hadeland, at framtida skapes. Da er det flott å kunne bidra. Studentene skal jobbe noen uker med analyse før de kommer med forslag til tiltak. Noen kanskje detaljert med utforming, andre med overordnede planer. Noen tar for seg rekreasjon og nye opplevelser mens andre tar for seg bare en liten del. Vigga og Jarenvatnet er en faktor, men de må se på området rundt også, sier Kine H. Thorèn, professor ved landskapsarkitektstudiet på Ås.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken