Er jorda flat? Var den første månelandingen forfalsket? Konspirasjonsteorier er kjent blant mange, og på grunn av sosiale medier har det spredt seg til et mye større publikum.

Den siste tiden har konspirasjoner tatt internett med storm. Flere og flere personer deler nå teorier om hendelser, personer og annet enn tidligere, med en liten vri på det vi allerede vet fra før. Disse kan ofte virke som fantasier, men for noen betraktes de som fakta.

Sosiale medier florerer av mennesker som mener alt det vi har blitt fortalt gjennom livet er en løgn, og at verden i virkeligheten er helt annerledes enn det vi har blitt lært opp til å tro. Dette kan virke harmløst, noe det i de fleste tilfeller er, men jeg mener selv at dette også er litt skummelt.

Noen av konspirasjonsteoriene kan føre med seg flere negative konsekvenser. Selv har jeg sett negative teorier om blant annet myndigheter og andre leder blitt delt på nett, der teoretikerne legger skylden for alt det gale her i verden på dem.

De har ingen bevis for det de beskylder dem for, men de får likevel mye støtte i kommentarfeltene. Folk som ikke støtter disse anklagene blir kalt for en gjeng sauer, som er for dumme og ignorante til å se sannheten. Denne mistilliten til øvre myndigheter er skummel, og det kan bli enda skumlere hvis denne tankegangen sprer seg til flere.

En veldig omtalt konsekvens som jeg har sett gå igjen flere ganger er at folk nekter å vaksinere seg selv og barna, siden noen mener at de er laget for å gjøre deg syk istedenfor å hjelpe deg. Dette er ikke bare farlig for deg og barnet ditt, men også for folk rundt deg, der det i noen saker faktisk er snakk om liv eller død.

Jeg prøver ikke å henge ut noen, eller det å virke som den «bedre personen» i denne teksten. Alt jeg ønsker er å få folk til å tenke seg mer om før de deler og støtter noe de ikke vet alt for mye om.

Konspirasjonsteoriene ville ikke vært så utbredt hvis folk kunne nærmere undersøke informasjon og vært mer kildekritiske.

Stine Elisabeth Larsen

Stine Elisabeth Larsen (18) kommer fra Moen og er med i uRed. På fritiden liker hun å ta bilder, redigere videoer og se på serier. Hun går medier og kommunikasjon på Hadeland videregående skole.