I Innlandet og Nordland finner man de hissigste bilistene, ifølge en undersøkelse gjort på vegne av Frede Forsikring. I Nordland er 74 prosent hissige bak rattet, og i Innlandet er tallet 72 prosent.
– Jeg vet ikke hvorfor innbyggerne i disse to fylkene er mer hissige enn andre, men det er tydelige forskjeller mellom fylkene. Det er nesten 20 prosent forskjell mellom første og sisteplass på lista, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge i en pressemelding.
De minst hissige bor i Møre og Romsdal, hvor «bare» 56 prosent er hissig i trafikken.
– En sjåfør som er sint, aggressiv eller oppkavet er ofte en uoppmerksom sjåfør. Uoppmerksomhet er farlig for din egen og andres sikkerhet, sier Ytre-Hauge.
Fagsjefen har en klar oppfordring hvis du merker at fokuset ditt ikke er på veien, eller tankene forsvinner andre steder nå på nyåret.
– Da bør du ikke sette deg bak rattet før du har hodet på plass. Og når du legger ut på veiene, ikke tråkk klampen i bånn. Hold fartsgrensa, legg bort de forstyrrende tankene, og husk god avstand til bilen foran, sier han.
– For den det gjelder er det kanskje ikke et så stort problem. Det er nok et større problem for de andre som opplever hissigheten. Å kjøre for fort, manøvrere brått og akselerere kraftig kan være et problem. Ved å oppføre seg sånn skaper man utfordringer for andre, sier Øyvind Årbogen til Romerikes Blad.
Han er fagkonsulent i Norges Trafikkskoleforbund, og sitter blant annet som trafikkguide i ekspertpanelet til «Frokostradioen» på NRK P1+.
– Hvem er mest hissige i trafikken?
– Det er fælt å si det, men det er menn i min alder som er mest hissige – de mellom 40 og 60 år. Det er de som har kjørt lenge og som har høy tiltro til sine egne kjøreferdigheter. Det betyr ikke at det er dine ferdigheter som har sørget for at man kanskje har unngått ulykker. Det kan det være andres oppmerksomhet som har sørget for, forklarer Årbogen.
Åtte råd om hvordan du kan bli mindre hissig i trafikken:
1. Lag deg en plan
Tenk gjennom kjøreturen og hvor du skal på forhånd. Planlegg godt. Da unngår du ubehagelige overraskelser som gjør deg irritert underveis.
2. Vær uthvilt
Sørg for at du har sovet godt. Ikke vær for sliten når du skal kjøre bil.
3. Unngå å være sulten
Sørg for at du har spist. Det er en grunn til at uttrykkene «sinnasulten» og «hangry» har oppstått.
4. Unngå kø og rush
Prøv å styre unna sterkt trafikkerte veier. Bruk for eksempel Google Maps for å sjekke hvilken rute som er minst køutsatt.
5. Ta hyppige pauser
Skal man kjøre langt kan det vært lurt å ta pauser litt oftere enn det du tror du trenger.
6. Sett av god tid
Det kan være lurt å legge inn en halvtime ekstra hvis du tror at turen tar to timer.
7. Sørg for godt miljø i bilen
Avtal gjerne hva slags miljø dere skal ha i bilen. Skal dere prate, være stille eller ha på radioen? Krangling i baksetet eller en diskusjon med sidepersonen kan gjøre deg mer irritabel. Pass derfor på at konfliktnivået er lavest mulig.
8. Stopp når du trenger det
Stopp gjerne og gå ut av bilen, dersom du kjenner at temperaturen stiger underveis. Da kan du hente deg inn igjen. En pause styrker konsentrasjonen.
Rådene ble først omtalt av Aftenposten.
Kilder: fagkonsulent Øyvind Årbogen i Norges Trafikkskoleforbund og forsker Dagfinn Moe i trafikkpsykologi på Sintef.
Pressesjef Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk mener at det å hisse seg opp i trafikken kan føre til farlige situasjoner.
– Man tar seg kanskje ikke den tiden man trenger til å få fullstendig oversikt over trafikkbildet og kan ende med å ta dårlige beslutninger, sier han til NTB.
Feil bruk av blinklys og uoppmerksomhet irriterer oss mest i trafikken.
I Facebook-gruppa «Hva skjer i Lillehammer» har et medlem nylig skrevet et innlegg hvor hun spør om hvorfor bilister på Lillehammer ikke blinker når de er ute og kjører.
– Og hva gjør du den dagen det skjer en alvorlig ulykke fordi du ikke gadd å blinke og vise dine medsjåfører hvilken veg du skulle, skriver hun.
Innlegget har så langt fått over 160 likerklikk og over 60 kommentarer.
– Som tilflytter er jeg imponert over hvor få som blinker. Er det fritt for blinklysolje i hele Innlandet?, spør en.
– Jeg bruker å si at på Lillehammer selger de ikke biler med blinklys, skriver en annen spøkefullt.