I Innlandet og Nordland finner man de hissigste bilistene, ifølge en undersøkelse gjort på vegne av Frede Forsikring. I Nordland er 74 prosent hissige bak rattet, og i Innlandet er tallet 72 prosent.

– Jeg vet ikke hvorfor innbyggerne i disse to fylkene er mer hissige enn andre, men det er tydelige forskjeller mellom fylkene. Det er nesten 20 prosent forskjell mellom første og sisteplass på lista, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge i en pressemelding.

De minst hissige bor i Møre og Romsdal, hvor «bare» 56 prosent er hissig i trafikken.

– En sjåfør som er sint, aggressiv eller oppkavet er ofte en uoppmerksom sjåfør. Uoppmerksomhet er farlig for din egen og andres sikkerhet, sier Ytre-Hauge.

Fagsjefen har en klar oppfordring hvis du merker at fokuset ditt ikke er på veien, eller tankene forsvinner andre steder nå på nyåret.

– Da bør du ikke sette deg bak rattet før du har hodet på plass. Og når du legger ut på veiene, ikke tråkk klampen i bånn. Hold fartsgrensa, legg bort de forstyrrende tankene, og husk god avstand til bilen foran, sier han.

Slik kan du unngå bilsmellen

 • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen
 • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme fram
 • Tilpass farten etter veiforholdene
 • Hold riktig avstand til bilen foran deg
 • Hold oppmerksomheten på vegen
 • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp
 • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører
 • Bruk håndfriutstyr
 • Vis hensyn til mye trafikanter

– For den det gjelder er det kanskje ikke et så stort problem. Det er nok et større problem for de andre som opplever hissigheten. Å kjøre for fort, manøvrere brått og akselerere kraftig kan være et problem. Ved å oppføre seg sånn skaper man utfordringer for andre, sier Øyvind Årbogen til Romerikes Blad.

Han er fagkonsulent i Norges Trafikkskoleforbund, og sitter blant annet som trafikkguide i ekspertpanelet til «Frokostradioen» på NRK P1+.

– Hvem er mest hissige i trafikken?

– Det er fælt å si det, men det er menn i min alder som er mest hissige – de mellom 40 og 60 år. Det er de som har kjørt lenge og som har høy tiltro til sine egne kjøreferdigheter. Det betyr ikke at det er dine ferdigheter som har sørget for at man kanskje har unngått ulykker. Det kan det være andres oppmerksomhet som har sørget for, forklarer Årbogen.

Pressesjef Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk mener at det å hisse seg opp i trafikken kan føre til farlige situasjoner.

– Man tar seg kanskje ikke den tiden man trenger til å få fullstendig oversikt over trafikkbildet og kan ende med å ta dårlige beslutninger, sier han til NTB.

Feil bruk av blinklys og uoppmerksomhet irriterer oss mest i trafikken.

I Facebook-gruppa «Hva skjer i Lillehammer» har et medlem nylig skrevet et innlegg hvor hun spør om hvorfor bilister på Lillehammer ikke blinker når de er ute og kjører.

– Og hva gjør du den dagen det skjer en alvorlig ulykke fordi du ikke gadd å blinke og vise dine medsjåfører hvilken veg du skulle, skriver hun.

Innlegget har så langt fått over 160 likerklikk og over 60 kommentarer.

– Som tilflytter er jeg imponert over hvor få som blinker. Er det fritt for blinklysolje i hele Innlandet?, spør en.

– Jeg bruker å si at på Lillehammer selger de ikke biler med blinklys, skriver en annen spøkefullt.

Dette irriterer oss mest med andre trafikanter:

 • At blinklys ikke brukes riktig (32 prosent)
 • At bilister driver med andre ting mens de kjører (27 prosent)
 • At folk ikke følger fartsgrensen (13 prosent)
 • At vikeplikten brytes (7 prosent)
 • Feil kjøring i rundkjøringer (6 prosent)
 • Manglende fletting i kø (4 prosent)

Kilder: Frendeundersøkelsen 2022 utført av Norstat, Aftenposten.

Spørsmålene ble stilt til et representativt utvalg bestående av 1000 personer.