Støre ber Olemic Thommessen trekke seg

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ap-leder Jonas Gahr Støre ber stortingspresident Olemic Thommessen (H) trekke seg etter byggesaken på Stortinget.

DEL

– Presidenten har knapt foretatt seg noe fra slutten av desember til ordinære møter i februar. Da har han ikke vært så på denne saken som han burde vært. Det gir ikke god tillit for at det blir tilstrekkelig oppfølging i den kritiske fasen vi nå går inn i, sier Støre til NRK.

Ap-lederen sier at han har kommet til konklusjonen om å anmode Thommessen om å trekke seg etter redegjørelsen stortingspresidenten kom med onsdag.

Ny kandidat

Arbeiderpartiet kommer ikke til å fremme mistillit til stortingspresidenten eller kreve nyvalg av president ettersom han fortsatt har flertall bak seg gjennom KrF, V, Høyre og Frp.

– Så lenge KrF, Venstre, Høyre og Frp står ved det, er det ikke noe poeng i en ny avstemning. De får vurdere om de vil komme med en ny kandidat, eller om de vil stå bak den samme presidenten, sier Jonas Gahr Støre.

I midten av februar ble det kjent at kostnadsrammen på Stortingets byggeprosjekt hadde økt til 2,3 milliarder kroner. Beløpet er fortsatt et anslag. Prisanslaget da Thommessen sist redegjorde for Stortinget 20. desember i fjor var 1,8 milliarder kroner.

Feilinformasjon

– Stortinget har bedt presidentskapet om å gi løpende og tidsriktig informasjon, ikke feil informasjon. Informasjonen vi fikk 20. desember, var feil. Det visste ikke Thommessen, og det tviler jeg ikke på, men det var feil informasjon, sier Støre videre.

Tirsdag skal Olemic Thommessen redegjøre i Stortinget om byggesprekken. I etterkant vil også Høyre ta stilling til om de har tillit til ham.

– Vi må la stortingspresidenten og presidentskapet som har håndtert dette på vegne av oss stortingsrepresentanter, få gitt denne redegjørelsen før vi begynner å avsi noen dom, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland torsdag kveld.

Olemic Thommesen ønsker ikke å kommentere Støres kritikk overfor NRK.

Fakta om Stortingets byggeprosjekt

Stortingets byggeprosjekt omfatter blant annet rehabilitering av nabogården til Stortinget, ny innkjøringstunnel og et nytt vare- og postmottak. Planene ble lagt fram i 2011, og byggearbeidene startet i 2014.

For tre år siden var det anslått at prosjektet ville koste 1,1 milliarder. Året etter, i 2016, ble anslaget økt til 1,8 milliarder. Torsdag ble det kjent at den anslåtte sluttsummen hadde steget med ytterligere 500 millioner til rundt 2,3 milliarder kroner.

At Stortinget selv valgte å være byggherre framfor å benytte Statsbygg er i ettertid blitt kritisert fra flere hold. Selv har Stortinget valgt å stevne Multiconsult for Oslo tingrett. Rådgivningsselskapet anklages for omfattende mislighold som har påført byggeprosjektet ekstrakostnader, noe selskapet avviser.

Et samlet Storting kritiserte før sommeren i fjor presidentskapet for håndteringen byggesaken og de mange store overskridelsene. I løpet av perioden kom det også skarp kritikk fra Riksrevisjonen og kontrollkomiteen, og det ble også rettet et mistillitsforslag mot stortingspresident Olemic Thommessen (H).

Da den siste kostnadsoverskridelsen ble kjent torsdag 15. februar, valgte stortingsdirektør Ida Børresen å gå av.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.