Gå til sidens hovedinnhold

Strømbrudd og samfunnsansvar 

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I avisen Hadeland den 25. januar opplyser kommunikasjonssjef Ragnhild Ask Connell i Glitre Energi at rydding av strømlinjene i Lunner er en prioritert oppgave hele året og gjøres av Lunner Almenning. Men i de tre ukene fra 28. desember til 22. januar har mange i perioder vært helt uten strøm, og noen innbyggere i minst 146 timer, hvorav 72 timer sammenhengende. Dette har nå ført til at flere spør seg om hvorfor det ikke ryddes mere systematisk langs lavspentlinjene?

LES OGSÅ: – Kan ikke utelukke flere strømbrudd

Som eksempel kan nevnes Myllaveien hvor vi lenge har sett at lavspentlinjen delvis har stått i tett skog og gjemt mellom greiner. Det har nesten sett ut som om trærne må falle ned av seg selv, før de blir fjernet. Risikoen for toppbrekk og nedfall har vært så stor at folk har kjørt rundt med motorsag i bilen for å håndtere plutselige trefall. Flere har heller ikke fått positivt svar fra Lunner allmenning når de har henvendt seg for å få felt trær i faresonen. Selv om det er Glitre Energi og offentlige myndigheter som har ansvaret for den samfunnsmessige beredskapen i siste instans, har vel også sammenslutningen av grunneiere egeninteresse av å bidra til fellesskapets trygghet?

Les også

Lunner barneskole sendte elevene hjem: – Det er for kaldt og for dårlig luft

Periodevis er Myllaveien svært mye trafikkert pga. av de populære utfartsparkeringene på allmenningens grunn ved inngangsporten til Nordmarka nord. Veien fra R4 er fylkeskommunal opp til krysset ved Sliperiet, men derifra og inn på skauen er det kommunal vei med skolekjøring. Hittil i vinter har det ligget særlig mange nedfallstrær over strømlinjer og veier. For eksempel da ekteparet ifra Mylla kjørte ned til Grua for å handle, og det var falt to store grantrær tvers over veien da de skulle hjem igjen. Heldigvis ble ingen rammet, selv om det var flere biler på veien. I Mylla- og Svea området er det ikke uvanlig med nedfall av trær vinterstid. En mann hadde flaks da han skulle på jobb og akkurat rakk å snu bilen, før det falt ned enda ei stor gran. Kan noen alvorlige hendelser avverges før de skjer?

Les også

Glitre frykter ny runde med strømbrudd: – Kan ikke huske å ha opplevd slike forhold siden 90-tallet

At det oppstår strømbrudd av og til med avbrente faser og transformatorhavari på grunn av tunge snøfall, lynnedslag, eller ekstremvind etc. er forståelig. Men de langvarige bruddene i seinere tid er et kraftig varsel om at de inngåtte avtalene mellom energikonsernet og grunneieren må ha mer resultatorienterte målsettinger. Strømleveransen er en viktig del av beredskapen både for folk og dyr, institusjoner og husstander. Kanskje bør Lunner kommune selv bidra til koordinering og oppgradering av sikringstiltakene for vei og strømlinjer i møte med Glitre Energi, Lunner allmenning og Viken fylke?

Les også

Flere hundre kunder får fratrekk på neste strømregning

Til slutt: Takk til alle som har jobbet på skauen i vinter for å gi oss strømmen tilbake! Dere har gjort så godt dere kunne! Men hvis det ikke ryddes mere systematisk framover langs linjene i sommerhalvåret, vil strømmen fortsette å utebli. Varslede klimaendringer gjør at vi kan regne med flere våte, tunge snøfall i årene som kommer (se oversikt: NRK.no-Lunner kommune). Og selv om smartmålerne registrerer strømbrudd automatisk og skal gi oss kompensasjon, vil folk flest heller ha lys og varme!

Les også

Tor Kristian (36) og Karl Emil (67) fortviler etter nok et langvarig strømbrudd: – Vi begynner å føle oss utrygge

Kommentarer til denne saken