Gå til sidens hovedinnhold

Har et helt vanlig liv

Artikkelen er over 6 år gammel
VM for funksjonshemmede

NORDRE OPPDALEN: Når Anne Karen Olsen går VM på ski for funksjonshemmede, tenker hun ikke over handikappet sitt.
– Jeg har en høyrearm som ikke fungerer optimalt. Men til daglig tenker jeg ikke over funksjonshemningen, sier 19-åringen.
Tirsdag reiste hun til Cable i USA for å delta i VM. 26. januar er det 15 kilometer fri teknikk. To dager senere er det klassisk sprint, før mesterskapet avsluttes 1. februar med fem kilometer klassisk. Svea-løperen har størst forhåpninger til de to klassiske løpene.

Medfødt skade

Anne Karen Olsen er født med en plexus-skade. På norsk betyr det at skaden sitter mellom sjette og sjuende nakkevirvel. En strekknerve er ødelagt, og medfører at muskulaturen i armen ikke oppfatter de signalene som hjernen sender ut. Årsaken er manglende kontakt mellom hjernen og armen.
Den manglende kontakten medfører også at høyre håndledd blir bøyd innover.
– Skaden plager ikke meg, for jeg er så vant til at armen ikke er hundre prosent. Jeg er født slik, og for meg er situasjonen normal. Jeg lever et helt vanlig liv som alle andre ungdommer, sier Anne Karen Olsen.

Noen små problemer

Svea-løperen har aldri møtt livets store problemer på grunn av funksjonshemningen.
– Jeg fikk tidlig hjelp hos fysioterapeut, og mamma og pappa har alltid latt meg få prøve det jeg har lyst til innen idrett.
Derimot kan livets små trivialiteter by på noen utfordringer.
– Jeg sliter når jeg skal sette opp eller ta ned hyller fra veggen. Og jeg søler en del når jeg skal fylle spylevæske på bilen, for dunken kan bli litt tung. Når jeg trener, er det vanskelig å gjøre alle typer styrkeøvelser. I skirenn får jeg opp samme fart som funksjonsfriske løpere på flatene. Men jeg taper terreng i motbakkene, fordi jeg ikke kan gå dobbeltdans.

Uten forhåpninger

19-åringen har ikke satt noen resultatmål for de tre VM-distansene.
– Det første løpet er for langt og går i feil stilart, så her tar jeg det jeg får. På sprinten og femkilometeren håper jeg å komme inn blant de seks beste.
Det kan bli mer en hardt nok, mener 19-åringen.
– Alle spisser formen til VM, og både russerne og ukrainerne er godt forberedt, slik de alltid er i mesterskapene. Det er mange vinnerkandidater på alle distanser, også fra andre nasjoner sier Anne Karen Olsen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.