Svein Olav Karlsen: Et svar til Vemund Viken (Ap)

Av
DEL

MeningerDet er sjelden jeg føler det er ubehagelig å gå til en debatt, men det gjør jeg virkelig denne gang. Jeg er ikke helt klar over hvor du vil hen, Vemund Viken?

LES INNLEGGET: Vemund Viken (Ap): Tør vi ta den ubehagelige debatten?

Er du kun opptatt av å stadfeste at alt farlig og skadelig tankegods kommer fra en høyreekstrem opprinnelse?

Jeg vil si at jeg selv ikke kan sette verken Ap, Frp eller Høyre etter navnet mitt, derfor må jeg etter beste balansekunst forsøke å nyansere denne debatten du inviterer til.

Du nevner tilfeller hvor det lå høyreekstreme ideer bak, Utøya med Anders Behring Breivik, New Zealand, Philip Manshaus og Hadelandsdrapene. Du nevner Hitler, nazismen, jøder, muslimer. Jeg deler den oppfatning at det ligger en farlig ideologi bak det hele, men det er vel ikke bare høyresiden som har sin problematiske ideologiske bakgrunn, og som er viktig å ta et oppgjør med?

Hvorfor nevner du ikke de høyreekstremes slektning, de venstreekstreme? Min påstand er at der det fins en høyreside, fins det en venstreside et sted.

Dette var du sikkert klar over, men du ville vel bare fokusere slik fordi det dreier seg om denne saken akkurat nå. La oss si det, men ut fra erfaringer i norsk presse og fjernsyn er ikke akkurat viljen framtredende til å diskutere fra alle vinkler for tiden. Det er høyresiden som fokuseres som vår største utfordring, og kun den, ser det ut for.

Er det noe annerledes å bli tatt av dage av en venstreekstrem enn en høyreekstrem?

Spør en person som døde på Sri Lanka, en person som ble kjørt i hjel i Nice, avisredaksjonen i Charlie Hebdo, folk som ble kjørt ned i Stockholm, drepte i London, på flyplassen i Amsterdam, drept på konsert i Nederland, knivstukket i Norge og hele Europa for øvrig. Hvis du måtte mene at disse tingene er av høyreekstremt utspring, da har jeg selvsagt en dårligere sak, men jeg tviler!

Ikke å forglemme 9.11 i New York med over 3000 døde. Listen er mye lengre, men den er vel ikke viktig?

Jeg kan også spe på med litt fra Kambodsja fra 1975 – 1979, hvor Pol Pot drepte mer enn 1,7 millioner av egen befolkning med «hyggebesøk» fra venstresiden i Norge i 1978.

Hitler samarbeidet med ledende muslimer under krigen, og vi vet hvilken hovedbeskjeftigelse Hitler trengte hjelp til under krigen.

Altså: Tankegods er av ulik farge og kvalitet, men den ekstreme sorten er like destruktiv, enten den kommer herfra eller derfa!

Ønsker man en konstruktiv debatt, bør man gripe tak i hele problematikken, ikke bare halvparten.

For hva vil man da? Jo, man ønsker å stemple en motstander fordi man ønsker definisjonsmakt; definisjonsmakt til å bestemme hvordan samfunnet skal utformes i fred og ro, når motstanderen er definert ut og taus!

Ikke fordi du gjør det, muligens, men det har blitt en svært alminnelig praksis. . Å stemple motstanderne som høyreekstreme, nazister og andre følelsesladde betegnelser, slikt er utidig hersketeknikk!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags