Gå til sidens hovedinnhold

Sammen om svømmeopplæring

Ung Hadeland, svømmeklubben og idrettslinja

Artikkelen er over 4 år gammel

Hittil i år har 84 mennesker druknet i Norge. I uke 47 starter et nytt tilbud opp i Gran. Målet er å lære enda flere å svømme.

GRAN: Ifølge Norsk Folkehjelp er fire av de omkomne fra Oppland, ingen var fra Hadeland, men Fritid for Alle og Ung Hadeland synes uansett at det er viktig å forebygge. Derfor søkte de Fylkesmannen om penger til svømmeopplæring for minoritetsspråklige barn og unge i Gran kommune.

Først i Brandbu, så Gran

– Vi har fått 37.500 kroner, til dette tilbudet fra Fylkesmannen, forteller prosjektleder for Fritid for alle, Inger Reidun N. Fleischer.

Dermed er det mulig å få til kursing både i Gran og Brandbu. Planen er å starte i Brandbu svømmehall. Opplæringen vil skje rett etter skoletid slik at flest mulig som trenger dette tilbudet skal kunne delta.

På nyåret starter det også opp svømmeopplæringskurs ved Gran ungdomsskole. Tilbudet er et samarbeid mellom Ung Hadeland, Fritid for alle, fysioterapitjenesten i Gran kommune og Gran IL, svømmegruppa. Elever ved idrettslinja på Hadeland videregående er hyret inn som «lærere».

- Målgruppa er nyankomne minoritetsspråklige barn, unge og voksne som omfattes av grunnskoleopplæringen, men vi åpner også for at andre barn og unge som ikke er gode nok svømmere kan delta, sier Fleischer.

Kurset er gratis.

 

4.-klassinger skal testes

Det er læreplanen for fjerde trinn som ligger til grunn for hva som er en god nok svømmer. I læreplanen står det at eleven skal kunne svømme 100 meter på magen, orientere seg i vann og dykke. Når eleven er ferdig på sjuende trinn, skal han/hun kunne svømme under vann og både på rygg og bryst. I snitt skal elever i løpet av de fire første åra på skolen ha hatt 40 svømmetimer.

Regjeringen har fra inneværende skoleår startet med frivillige ferdighetsprøver i svømming ved skolene. Fra 2017 blir denne prøva obligatorisk ved alle skolene i Norge.

Det er i forbindelse med regjeringens nye plan for svømmeopplæring at det er satt av til sammen 10 millioner kroner til blant annet slike kurs som Gran nå setter i gang.

– Vi ser at det er mange på voksenopplæringa som ikke kan svømme. Det er slik at siden skolene har litt varierende svømmeopplæring, er det også en del opp til foreldrene å lære ungene å svømme. Hvis de ikke kan det sjøl, er det vanskelig å lære bort. Enkelte kvier seg for eksempel på å bli med ungene på stranda fordi de sjøl ikke kan svømme, sier prosjektlederen.

Unge lærer unge

Alethia Dagestad Strande er med i svømmegruppa i Gran IL. De har stor pågang på sine kurs og har til og med ventelister for å komme med.

– Jeg synes ikke skolenes svømmeopplæring er god nok, og håper at disse kursene kan hjelpe dem som sliter med det våte element. Bassengene på Hadeland er som kjent små, og vi skulle gjerne hatt et 25 meters basseng. Det hadde også gjort at flere kunne vært med på våre kurs, sier den unge svømmelæreren. Hun gleder seg til også å bidra på kursene som starter i Brandbu og Gran om noen få uker.

Det gjør også elevene ved idrettslinja: – Håpet vårt er at vi kan bidra til å unngå drukningsulykker, sier elevene.

 

Kommentarer til denne saken