Klokka 12 skjedde det samtidig. Vannet gikk og fødeavdelingen stengte

RAKK IKKE: – Det ble avklart at jeg var under fødsel da jeg kom til fødeavdelingen på Gjøvik. Men på grunn av at de nettopp hadde stengt for sommeren måtte vi videre til Lillehammer, sier Lene Hommestad og Leon Esfahani fra Gjøvik.

RAKK IKKE: – Det ble avklart at jeg var under fødsel da jeg kom til fødeavdelingen på Gjøvik. Men på grunn av at de nettopp hadde stengt for sommeren måtte vi videre til Lillehammer, sier Lene Hommestad og Leon Esfahani fra Gjøvik. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Fin fødsel, kaotisk barselopphold. Slik var opplevelsen for første par ut til å føde på Lillehammer etter at føden på Gjøvik ble sommerstengt.

DEL

– Vi hadde jo håpet og trodd at vi skulle rekke fødsel på Gjøvik, sier Lene Hommedal (33) bosatt i Hunnsvegen noen steinkast unna sykehuset.

For vel fire år siden kom nemlig førstefødte, Sienna Helen, med brask og bram, to uker før termin.

– Hun var født bare halvannen time etter vi ankom sykehuset på Gjøvik, minnes hun.

Nå hadde hun termin på mandag den 24. juni. Samme dag som fødeavdelingen offisielt skulle sommerstenge, skriver Oppland Arbeiderblad.

Lillebror hadde åpenbart ikke like travelt med å se dagens lys. Lene og hennes mann Leon Esfahani innså at de kanskje måtte til Lillehammer likevel. Og de hadde hørt nyss om at føden på Gjøvik i praksis ville stenge allerede i løpet av helgen.

Måtte videre

Lørdag 22. juni befant mor, far og datter seg i barnebursdag på Vitensenteret. Og klokka tolv skjedde det. Vannet gikk. Vel vitende om at fødsel nummer to gjerne går raskere enn første, var Lene snar om å kaste seg i bilen og komme seg til føden på Gjøvik. Dit kom hun akkurat for seint.

– De hadde nettopp stengt for sommeren. Det skjedde rett og slett samtidig som vannet gikk, smiler Lene.

Et par fra personalet var fortsatt til stede. De kunne konstatere at Lene var under fødsel. Men hun måtte altså videre.

STOLT: Sienna Helen (4) var i barnebursdag på Vitensenteret da lillebror meldte sin ankomst. Hun legger ikke skjul på at det var stas å hente ham hjem til huset i Hunnsvegen.

STOLT: Sienna Helen (4) var i barnebursdag på Vitensenteret da lillebror meldte sin ankomst. Hun legger ikke skjul på at det var stas å hente ham hjem til huset i Hunnsvegen.

Stoppet opp

Nå ble det stress for den lille familien. En ansatt i barnehagen stilte opp som barnevakt for Sienna mens de kalte opp familie fra Oslo for å overta. Lene og Leon satte kursen mot Lillehammer.

– Hadde det gått like fort som sist, ville Lene nærmest vært i gang med fødselen i bilen, sier Leon.

Men på Lillehammer stoppet riene opp. Det gikk timer.

– Vi ville nok reist hjem for å hvile om vi hadde vært på Gjøvik, sier Lene.

Ba om å få sove

Utpå natta meldte imidlertid riene seg. Og da gikk det radig. Klokka 04.45 kom lille Kian Matteo til verden.

Paret har alt godt i si om selve fødselshjelpen.

– Det foregikk på trygt og rolig vis. Vi hadde en dyktig jordmor, ei vi kjente fra fødeavdelingen på Gjøvik.

Opplevelsene etter fødselen var imidlertid ikke like gode. Begge kjente et sterkt behov for søvn etter nattens strabaser .

– Vi spurte om å få ligge på fødestua, og fikk lov til det. Men før vi fikk roet oss, måtte vil likevel ut. Det var nye fødende på tur, sier Leon.

TO OPPLEVELSER: – For oss personlig ble det to ulike opplevelser å føde på Gjøvik og på Lillehammer, sier Lene Hommedal og Leon Esfahani.

TO OPPLEVELSER: – For oss personlig ble det to ulike opplevelser å føde på Gjøvik og på Lillehammer, sier Lene Hommedal og Leon Esfahani.

Kaotisk

Opp en etasje på barselavdelingen beskriver de to at de møtte en noe annen atmosfære.

– Her følte vi det var stresset og kaotisk. Vi fikk først vite at det ikke var plass til oss. Så ble vi tilbudt et familierom, men da med en forutsetning om at vi måtte bli helt til tirsdag. Det ønsket vi ikke. Nå var vi ganske desperate etter å få noen timers søvn, sier Lene.

Leon forteller at de ble tilbudt et flermannsrom der han kunne få en madrass på gulvet. Men her gikk det folk ut og inn, og han fant ikke noen egnet plass på gulvet å legge madrassen.

FAKTA: SOMMERSTENGT PÅ FØDEN

  • Ledelsen i Sykehuset Innlandet vedtok i fjor at fødeavdelingen på Gjøvik skal overføres til Lillehammer i ni uker i sommer.
  • Dette startet uke 26.
  • 120 fødsel er ventet overført til Lillehammer i denne perioden.
  • Sykehusledelsen oppgir at sammenslåing av fødeavdelingene vil gi en bedre ferieavvikling og mindre innleie av vikarer.
  • Tillitsvalgte blant personalet på Gjøvik har gitt uttrykk for at mange er uenige i beslutningen.
  • Sommerstengningen har utløst protestaksjoner og underskriftskampanjer, med den såkalte bunadsgeriljaen i spissen.
  • Ledelsen i Sykehuset Innlandet har avvist at dette er starten på en permanent nedleggelse av fødeavdelingen på Gjøvik.

– Skulle hatt sprøyte

Omstendighetene gjorde at paret i stedet bestemte seg for å reise hjem, bare ti timer etter at sønnen var født. Da hadde ikke ammingen kommet skikkelig i gang.

– Hjemme fikk vi brått behov for morsmelkerstatning. Men det var jo søndag. Joker'n var utsolgt. Da var vi i knipa. Heldigvis fikk vi kontakt med noen på Gjøvik sykehus som kunne hjelpe oss med oss litt NAN, sier Leon.

På grunn av blodtypene til mor og far skulle Lene hatt en spesiell sprøyte rett etter fødsel, en viktig rutine dersom hun senere skal ha barn. Sprøyten var uteglemt. Dette blir notert som et avvik av sykehuset.

- Den har en tidsfrist på 72 timer, og det ble fanget opp i tide da vi reiste tilbake på sykehuset mandag. Vi måtte jo tilbake for kontroll hos barnelege, sier Lene.

Tre turer på fire dager

Onsdag etter hjemkomst fikk Lene Hommedal sterke smerter i korsrygg og mage, og måtte igjen til sykehuset for sjekk. Det ble dermed tre turer til Lillehammer i løpet av fire dager.

– Men vi ønsker på ingen måte å kritisere personalet. På føden var alt harmonisk. På barselavdelingen virket det på oss som om de jobbet under vanskelige forhold med svært mye å gjøre. Vi ante at personalet ikke var komfortable med situasjonen, vi oppfattet at dette var knyttet til stort arbeidspress og to personalgrupper som ikke var vant på å jobbe sammen, sier Lene Hommedal.

– Alt i alt ble dette en helt annen opplevelse enn den første fødselen på Gjøvik, som var preget av ro og harmoni. Jeg er veldig glad for at dette ikke var første gang jeg fødte, sier den nybakte moren.

DRO TIDLIG: – Vi opplevde det som vanskelig å hvile ut på barselavdelingen og vi valgte å dra hjem ti timer etter fødselen, sier Lene Hommedal og Leon Esfahani. De ønsker ikke kritisere personalet ved avdelingen.

DRO TIDLIG: – Vi opplevde det som vanskelig å hvile ut på barselavdelingen og vi valgte å dra hjem ti timer etter fødselen, sier Lene Hommedal og Leon Esfahani. De ønsker ikke kritisere personalet ved avdelingen. Foto:

Ønsker klart svar

Far sier han opplevde det en smule paradoksalt at de måtte reise til Lillehammer for å få hjelp av jordmødre og gynekolog som alle kom fra føden på Gjøvik.

– For egen del er jeg mest frustrert over å ikke få et klart svar på hvorfor denne sommerstengningen faktisk skjer. Vi blir opplyst gjennom media at ledelsen sier det skal være til fordel for personalets ferieavvikling. Men vi får ikke samme inntrykket når vi spør personalet. Jeg har virkelig ønsket å vite hvem dette er til fordel for, men ingen svarer meg ordentlig. Hadde tilbudet blitt bedre, hadde det vært greit, men det er ikke vår opplevelse, sier Leon Esfahani.

- Må ha skjedd en misforståelse

Avdelingssjef Stian Westad, sier den første tiden med samlet føde/barsel-tilbud på Lillehammer har gått uproblematisk.

At paret Lene Hommestad og Leon Esfahani ble tilbudt et familierom, mener han vitner om at det var greit med plass på barselavdelingen sist søndag.

– Det er på ingen måte slik at de måtte forplikte seg til å bli i familierommet til tirsdag, om de hadde takket ja. Det ville ikke vært logisk. Så her må det ha skjedd en misforståelse. At de oppfattet det slik, er likevel vårt ansvar. Så det er bare å beklage. Kommunikasjon kan alltid blir bedre.

Westad merker seg at paret opplevde barseloppholdet som noe kaotisk. Hans egen vurdering er at den første uka, sett under ett, har forløpt veldig bra.

– Personalet fra Gjøvik gjør en kjempejobb. Selvsagt kan det toppe til tider på en slik avdeling. Men pågangen har vært som forventet, og på nivå med det vi har planlagt for. Dette hele har vært veldig uproblematisk, sier Westad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.