Sykler 600 mil for å støtte kreftsyke barn

Aktiv mot kreft: Roy Larsen (61) fra Jaren (fra venstre), Sverre Berg (59) fra Roa, Arne Moksnes (59) fra Jaren og Tor Erik Seiersten (65) fra Moen legger i august ut på langtur til støtte for kreftsyke barn.

Aktiv mot kreft: Roy Larsen (61) fra Jaren (fra venstre), Sverre Berg (59) fra Roa, Arne Moksnes (59) fra Jaren og Tor Erik Seiersten (65) fra Moen legger i august ut på langtur til støtte for kreftsyke barn.

Artikkelen er over 4 år gammel

Fire godt voksne karer fra Hadeland skal på litt av en «sommerferie» i år. De skal sykle fra Kirkenes til Spania.

DEL

Hadeland: Mandag 15. august går startskuddet i Finnmark, og en drøy måned senere skal kvartetten være framme på den spanske østkysten – Costa Blanca.

Da har de syklet mer enn dobbelt så langt som Tour de France-rytterne litt tidligere på sommeren.

– Vi planlegger å bruke 40 dager, inkludert fem-seks hviledager. Blant annet én i Gran. I snitt blir det cirka 18 mil per dag, forteller Arne Moksnes.

– Hvordan i all verden kom dere på dette?

– To av oss fyller 60 i år, og jeg har alltid fundert på å sykle fra Oslo til Paris. Sverre (Berg) lurte på om vi heller skulle sykle Norge på langs i bursdagsgave til oss selv. Da kan vi like godt fortsette til Paris, og så til spanskekysten, sa jeg. Og sånn ble det.

Spreke og muntre karer

To ble til fire da Tor Erik Seiersten (65) og Roy Larsen (61) ble med i gjengen Og herrene ser slett ikke mørkt på å tilbringe nesten 6000 kilometer og mer enn en måned på sykkelsetet.

– Jeg elsker å sykle og tror dette blir en fantastisk opplevelse. Noe man gjør én gang i livet. Jeg har syklet siden jeg brakk beinet i Moen, fikk satt inn skinne og beskjed om at jeg kunne begynne å trå etter to uker. Siden har jeg ikke stått av sykkelen, ler Sverre Berg (59) fra Roa. Han har deltatt tolv ganger i både Jotunheimen Rundt og Trondheim–Oslo. Den drøyt ett år gamle kneprotesen fungerer som den skal, og Sverre er også turens massør.

Tor Erik Seiersten fra Moen er en såkalt «superhardhaus», for han har gjennomført Trondheim–Oslo, Birken og Oslo Maraton samme år. Ikke bare én gang, men tre. Han er ifølge de andre både eldst og sterkest, og selvutnevnt semiproff.

– Jeg pensjonerte meg da jeg var 62, og siden har jeg sykla. Dette blir en liten machotur for oss gamlekara, men vi støtter jo en god sak i tillegg. Jeg har store forventninger, og ser veldig fram til turen, sier 65-åringen.

Roy Larsen ser heller ikke mørkt på sommerplanene.

– Alle fire liker sånne utfordringer, og dette er et kjempespennende prosjekt, sier 61-åringen, som blant annet har syklet Trondheim–Oslo åtte ganger. Roy er gruppas Reodor Felgen, og han stiller med verktøy og sykkeldeler.

– Tror dere det blir et blodslit, eller mest kos og moro?

– Vi må regne med både opp- og nedturer underveis. Ingen av oss har syklet så langt og lenge før, sier Seiersten.

– Hodet bestemmer. Og vi har som intensjon at dette skal bli en stor éngangsopplevelse. Vi skal bruke hele dagene, holde turtempo og kose oss. Vi er en gruppe som fungerer fint sammen, og som kan hjelpe, motivere og støtte hverandre underveis, sier Arne Moksnes.

Støtter kreftsyke barn

Sistnevnte fikk en kronisk kreftdiagnose for fire år siden, og kvartetten har et mål om å samle inn mye penger til kreftsaken på turen sin.

– Vi utfordrer privatpersoner og næringsliv til å støtte Aktiv mot kreft, for å gi langtidssyke barn på sykehus en best mulig hverdag. Innsamlingen går i sin helhet til pusteroms-prosjektet ved norske sykehus, som går ut på å opprette arealer for lek og aktivitet både ute og inne, forteller Moksnes.

– Min egen diagnose ble en utløsende faktor for sykkelprosjektet. «Dette må jeg få gjort nå, mens jeg kan». Og istedenfor å gjøre det til et rent egoprosjekt, benytter vi anledningen til å støtte et godt formål, sier den avtroppende brannsjefen.

Moksnes har syklet Trondheim–Oslo fem ganger og kaller seg sykkelmosjonist.

– Jeg er spent på hva sykdommen gjør med formen. Hvordan kroppen reagerer på så mange og lange dager på sykkelsetet. Jeg gleder meg veldig til etappen over Pyreneene, og er helt sikker på at hele turen blir en kjempeopplevelse. Får bare håpe at vi har litt flaks med været her hjemme, sier han.

Etter to og en halv uke kommer gjengen til Gran, hvor de skal ha en hviledag og litt opplegg sammen med lagkompiser i Hadeland Cykleklubb.

De to nettene blir det nok et etterlengtet opphold i egen seng, mens ellers på turen tas overnattingene i blant annet telt og følge-bobilen. Etappen fra Norge til kontinentet skjer med ferje fra Larvik til Hirtshals.

– Brannmenn mot kreft støtter også prosjektet, og vi vil kontakte lokale brannvesen og sykkelklubber for å prøve å markere litt underveis, sier Moksnes.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken