Je sitter ofte i godstolen min, ser oppover mot Værsen og fryder meg over åssen dei slakke bakka forandrer seg ettersom årstiden skifter. Nå i slutten ta oktober er dei fleste jorda pløyde og svarte, men for ei et par vikur sea friste dom tel en spasertur på hælmstubben.

Je hadde gått opp Langgutua, så over tel Værsen og hadde som mål å komma neratt tel Fagerlund derifrå.

Det var en fornøyelse å tråkke på så godt underlag med nye fjellstøvler og samtidig glede seg over utsikta ner tel Mjønvald. Je tenkte telbars att tel alle skitura je hadde gått der og husste skoleskirenna je hadde vøri med på. Liabakken var fremdeles bratt den, og je glømmer aldri dcn gongen a Veslepip og je var dei eneste jinten som tørte å hoppe der. Dei kjekkeste gutta hadde omringe oss og rost oss etterpå.

Det tok ikke lange tida før je var nere ved et gjerde, men å ser je? Framkomsten min var blokkert! Et solid led, med tre planker stengte min videre vandring. Je måtte jo over den hindringa og lurte nok litt på om je kunne greie det. Je sto stille ei lita stynd før je sætte den venstre foten på den nederste planken. Hvis du trur det er enkelt å slenge den andre fjellstøvelbekledde foten over den øverste planken, tenk om att!

Je anstrengte meg, fekk løfte beinet slik at det låg på planken, og så overanstrengte je meg med hele skrotten og hele min styrke og velte meg over. Landinga på den andre sida vart langt frå behagelig for da je kom tel meg sjøl att, befant je meg i et brenneslekratt på en haug med småstein. Heldigvis hadde ryggsekken forfløtt seg slik at den beskytte bakhue mitt, men je skjønte med en gong at je ville få problemer med å få reist meg opp att.

Dessuten hadde je begynt å skjelve og var gjennomblaut ta svette. Je låg helt stille ei stynd, prøvde å få att litt styrke, tenkte på om je måtte ringe 113? Endelig fant je en slags løsning, fekk ti ta meg sekken, støtte meg på den med den eine hænda og brukte staven med den andre. Da je sto oppreist, lente je meg skjelvende på det forbannede leet mens svetten rant og med smerte i ryggen og begge hoften. Der sto je da og såg bort på bilen min som var parkert ved Fagerlund.

Etter ei stynd hadde je så vidt nok styrke tel å stiltre meg forsiktig bort tel bilen, men måtte sitta enda ei stynd før je fekk starte og kjørt hemmatt.

På bilder ser dere uthustaket på Værsen,( Dvergsten) storgarden som han Nikolai Stenersen eier i dag. Je tenker at det er litt rart at eiar'n nå heter det samma som han som eide husmannsplassen Bortenfor der mor mi voks opp. Hu fortælte at storbonden brukte å komma kjørende i en flott karjol, og at han hadde vinke tel småunga etter vægen. Storbonden nå kjører en diger traktor, men hvis han ser meg, så vinker han og.

Den nåværende Nikolai er god og ha nå da kulda har kommi og huset mitt trenger ekstra oppvarming. Han kommer med den digre traktor'n og sætter en palle bjørkeved rett inntel husveggen. Blid og vennlig er'n støtt, og vi småprater litt om vær og vind før han reiser att.

Je har stor glede ta å fyre opp i den svarte Jøtulommen min nå i oktober. Så er det bare å ta fram ei god bok og legge seg på sofaen med beina mot varmen. Det er fint oktober tidsfordriv, eller kænskje je borde kalle det oktober latskap.

Non ta forfedra mine hadde forbindelser tel Værsen. Bæsteforeldra mine, han Otto og a Julie Nyland, var sveitserfolk der i begynnelsen ta 1900 talet. Dom hadde en trygg tilværelse helt tel han bæstefar fekk tuberkulose og måtte slutte med å stelle krøttera.

Han vart sendt tel Glitre Sanatorium, der han døydde, og a bæstemor satt att aleine med åtte onger. Det var ingen pensjon den gongen og bæstemor mi tok det arbe hu kunne få. Det var mest onnearbe på store garder, før a fekk pedelljobb på Fagerlund skole. Hu tok godt vare på alle onga og høldt fattigdommen på avstand.

Den andre bæstefar min, han Ola, var møller og husmann i Bortenfor (Bolafør) unna Værsen da a Gudbjørg, bæstemor mi, døydde frå mann og sju onger, bare 38 år gammal. Det var harde tider den gongen.

Je tenker ofte på'n bæstefar, som sto hele høsten og saga ved, og sortert'n i grov, middelsgrov og fin, og som saga alle vedatrea akkurat like lange, slik at skålen vart et røddig og estetisk behagelig rom. Nåde oss onga om vi rote tel der.

Du hadde det godt der i vedaskjulet, du bæstefar,
det var bra for deg å vara der og tjone med ved hår dag på høsten
da vintervarmen skulle sikres sånn at vi ikke hutre og frøus
i det væsle huset der kulda kraup inn gjennom vegga,
du saga, du høgg og du spikke, store, grove vedatrer laga du fyst,
så passe små vedatrer og tenningsvedatrer med krøller i ein'n,
og du stable alt så fint og rett og akkurat passe høgt,
og nåde oss onga om vi rote tel inni vedaskjulet ditt.

Du trivdes godt der i vedaskjulet, du bæstefar;
du kunne vara i hoppes med vedastabla dine hele dagen,
du kunne høgge og høgge, og my ta det vonde i livet ditt forsvant
mens du kløyvde dei harde bjørkekabba med den skarpe øksa,
det vonde vart kænskje borte ved den store arrete vedastabben,
du vart lognere og snillere da sorgen og savnet frå yngre år stilne,
og du var blid da du kom inn tel dugurds for å eta havrevilling
i den blankslitine vømmelsbuksa og den falme busserullen.