Gå til sidens hovedinnhold

Tanker om egg og seksualitet

Ditt Hadeland

I boka : Bakenfor alle farger, skriver Karsten Alnæs: «For en som ikke har vokst opp under krigen er det vanskelig å forstå hva slags hellig gjenstand et frokostegg var - et egg, hvitt, ovalt og harmonisk som skrinet i eventyret. Det var sjeldent og dyrebart, gjenstand for drømmer og begjær. Før påske tegnet vi egg på skolen, malte dem røde, grønne, og blå. Å male på ekte egg var å anse som helligbrøde og ikke en gang tenkbart. Da jeg på et pensjonat oppdaget et egg på frokostbordet, satt pent ned i et eggeglass med en liten rødfòret eggvarmer på seg, følte jeg meg nærmest paradisisk. Jeg hakket av hatten med ærefrykt og spiste det som et nattverdsbrød.»

Under krigen var det ikke enkelt å få tak i egg. På svartebørsen måtte en betale to - tre kroner pr. stk. - det var my peing den gongen. Vi var heldige som var nabo med småbruket Liaklev. Syster mi og je gikk ofte dit for få kjøpt non få egg. En gong fekk je vara med inn i hønsehuset - der opplevde je den gledespenningen det var å rote rundt i hælmen, få tak i et nylagt egg og kjinne varmen ta det i handa mi. Vi gikk tel Liaklev etter krigen og, og vart støtt bedt med inn i kammerset der ei stolt mor viste oss alle pokala og diploma tel skøytehelten Reidar.

Les også

Tannproblemer!

Før gebursen min i 1944 da je vart ti år, glede je meg lenge, glede meg mest tel å skrive to tal i stelle for bare ett. Da dagen endelig var der, kom dei tre beste venna mine for å feire i hoppes med meg. Gjett å je fekk ta dom? Jo, en stor påsa med hveitemjøl ta Prestkvernsjinten, og seks egg, pent innpakke i silkepapir, ta a Veslepip Holte. Je var jøtt glad for presanga je - det betydde jo gode vafler eller ei kake. Men je kunne ha lyst tel å se fjæset på en onge i dag hvis han, eller hu pakke opp sånne gaver!

Eggedosis var gjævt, og var vanlig traktement på 17. mai. Je husser at a mor sto og vispe og vispe med en vanlig stålvisp. Uten en elektrisk duppeditt tok det lang tid. Hvis a tante Karen var der, tok hu over piskinga - syster Berit og je sto ved bordet og såg på å raskt hu svingte vispen - det vart stiv og god dosis på ei lita stynd når tanta mi sætte alle kluter tel.

Les også

Glimt frå vennskap i realskoletida

Fugleegg fekk spesiell oppmerksomhet ta gutta på skolen. Det var et reir i furua som dom absolutt måtte klatre opp for å se, trudde je, - men nei da, det var for å ta egga og kaste dom ner på bakken. Je vart så fortvile og hjertesår at je begynte å bælja da jeg såg egga dale gjennom lufta, og at bitte små skjelvende fuglefoster låg mellom eggeskala under furua.

En dag hørte je at a mor og a tante Karen prate lågt i hoppes.

– Hu er visst gravid, sa dom, ellers så har a bare eggløsning. – Å er eggløsning, ville je væta. – Det får du nok greie på tidsnok, fekk je høre.

Je var nysgjerrig og slo opp i Faktaboka den æftan. Der sto det mange vansklige ord som je ikke skjønte å betydde, menstruasjonssyklus, graviditet, livmor, kjønnsorgan?

Les også

Januar, Janusfjæs og Husagymyttet

På besøk hos kusina mi da a tante var borte, tok vi ei bok som hette Seksualitetsopplysning ut tor bokhylla. Ikke bare fekk vi se bilder ta både kvinnelige og mannlige kjønnsorgan, men vi fekk forklart åssen dei to måtte passe inn i en an for å laga onger.

– Vi såg på en an da, kusina mi og je. Er det virkelig sånn det foregår?

Under et speidermøte hos a Berte på Stastad, gikk vi ut på trappa og glåmte da et parringsdrama mellom en hingst og ei merr utspant seg ved stallen. Gardskara sto helt nere ved den voldsomme handlingen, dytte i en an og gliste frekt da dom såg oss sjokkerte, nistirrende jinten.

Karsten Alnæs skriver i boka je allerede har nevnt: «Noen kamerater ville belære meg om hvordan et barn blir frødd i magen til en kvinne, og hvordan mine foreldre må ha geberdet seg for å få det til. Jeg trodde ikke på sånn ondsinnet sladder, men mistanken var sådd og nysgjerrigheten vakt. Jeg begynte å ane at menn og kvinner foretok akrobatiske manøver i nattens mørke, i sengen, på låven eller andre steder, og at frukten av dette sirkusnummeret ble til en spire som senere utviklet seg til en søster eller bror.»

Da je var gravid i USA, lurte sønn' min og en kamerat på åssen ongen i den store magan min hadde kømmi dit. Je vart litt anterert, men tok mot tel meg og forklarte nokså nøyaktig hele prossen med seksuelt samleie. Gutta glåmte forundre og tvilende på meg.

Je glømmer ikke å den amerikanske guttongen sa: «Maybe in Norway they do it that way, but certainly not in America!»

(Kænskje dom gjør det slik i Norge, men i hvert fall ikke i Amerika!)

Les også

Et useriøst episk dikt om Halvdan Svartes endelikt

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.