Terrorangrepet i Barcelona: - Dette er utrivelig. Vi vil bare hjem...

Bilde fra Barcelona 17. august 2017.

Bilde fra Barcelona 17. august 2017. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mari Kvale Lysen og familien er i Barcelona hvor det ved 17-tida ble meldt om at en bil kjørte inn i en folkemengde. Ved 18.30-tida var hotellet låst, og helikoptre sirkler over området.

DEL

BARCELONA: Kvale Lysen fra Jaren i Gran kommune er på tur sammen med kjæresten Kristoffer Vassjø og et annet vennepar. De var på hotellrommet for å gjøre seg klare til kvelden da de første meldingene tikket inn på telefonen. Et kjøretøy har kjørt inn i en folkemengde på La Rambla, hovedgata i Barcelona. Ved 18-tida meldes at to personer skal ha blitt drept i angrepet.

– Det er bra med oss. Vi hørte om dette fra Norge før vi begynte å lure på hva som var årsaken til at alle politibilene begynte å komme. Vi bor i ei sidegate, cirka 100 meter fra La Rambla. Nå hører vi sirener overalt, og det er masse politi. Helikopter sirkler over hotellet her, forteller Mari Kvale Lysen på telefon cirka klokka 17.45.

Sperret inne på hotellet

Klokka 18.30 forteller hun at inngangsdørene på hotellet de bor på, Hotel Suizo, er låst. Ingen slipper verken inn eller ut. Helikoptre sirkler over området. I tillegg til brannbiler er det svært mange brannbiler som har ankommet.

NRK melder klokka 18.30 at gjerningspersonen(e) fortsatt skal være på frifot.

Reisefølget hadde planer om å bestille en utflukt til stadion i Barcelona torsdag kveld. De har vært i byen siden tirsdag.

– Nå får vi se hva som skjer. La Rambla har blitt sperret av i alle retninger, og det er mye mer folk i «vår» gate enn det pleier. Vi har vært på La Rambla mange ganger disse dagene, og der ferdes ekstremt mye folk hele døgnet. Nå er nok det beste å holde seg unna store folkemengder, sier Kvale Lysen til Hadeland.

Mari Kvale Lysen og reisefølget bor på Hotel Suizo i Barcelona. Det ligger cirka en kilometer unna Placa de Catalunya hvor bilen skal ha kjørt inn i folkemengden.

Mari Kvale Lysen og reisefølget bor på Hotel Suizo i Barcelona. Det ligger cirka en kilometer unna Placa de Catalunya hvor bilen skal ha kjørt inn i folkemengden. Foto:

Hun og reisefølget beskrev situasjonen de første minuttene etter hendelsen som rolig men spesiell akkurat der hvor de bor, bortsett fra at det er mye mer folk i sidegaten enn normalt.

- Alle som er rundt her snakker i telefon eller sender meldinger. Akkurat nå vet vi ikke så mye, sier hun.

En time senere er beskrivelsen en ganske annen.

- Det er helt enormt med utrykningskjøretøy og sirener. Det er kaotisk, sier Mari til Hadeland.

Reisefølget gikk en tur ut fra hotellet og mot torget som er like ved litt før klokka 19.

– Her er alt stengt. Severdigheter, butikker, alt. Vi får akkurat nå beskjed om å gå unna, forteller Mari på telefon.

Hjemreisen er planlagt til i morgen fredag.

- Akkurat nå skulle jeg ønske det var nå. Dette er ikke moro, sier hun til Hadeland.

Flere drept

Flere mennesker er drept i terrorangrepet i Barcelona torsdag, ifølge spanske medier. To væpnede personer skal ha tatt seg inn i en restaurant i nærheten.

Radiostasjonen Cadena Ser, avisa El Pais og flere andre medier melder om 13 drepte etter angrepet på hovedgata Las Ramblas, men dette er ikke offisielt bekreftet.

Tidligere ble det meldt at politiet bekreftet tre døde, men den siste meldingen fra det katalanske politiet er én bekreftet død og 32 sårede. Ti av disse er alvorlig skadd.

De regionale myndighetenes rådgiver Joaquim Forn sier det er godt mulig at dødstallet etter angrepet i Spania vil øke ytterligere, fordi flere av de skadde har fått svært alvorlige skader. Så langt vil han kun bekrefte at én person er drept.

Gisselsituasjon på restaurant

To væpnede personer skal ha gått inn i en restaurant i nærheten, ifølge Sky News. Ifølge den katalanske avisen La Vanguardia er det snakk om en gisselsituasjon, og politiet skal være i forhandlinger med gjerningspersonene.

En av mennene som skal ha forskanset seg i en restaurant i Barcelona, skal ha vært med i bilen som kjørte ned fotgjengere langs Las Ramblas, ifølge El Pais. En kilde i politiet sier de leter etter til sammen to gjerningsmenn.

Ingen indikasjoner på at rammede nordmenn

Las Ramblas er et område hvor det vanligvis befinner seg mange turister. Det norske Utenriksdepartementet har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet av terrorangrepet i Barcelona.

Pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet sier ambassaden jobber for fullt med å kartlegge om nordmenn kan være rammet.

– Vi oppfordrer nordmenn som er i området, om å kontakte sine hjemme, sier Lunde til NTB.

Barcelona er en svært populært turistby, og et yndet reisemål også for nordmenn. Det gjør det ekstra vanskelig for norske myndigheter å få oversikt.

– Det er selvfølgelig krevende. Ambassaden bruker sine kontaktpunkter, som lokalt politi og lokale myndigheter, sier Lunde.

Vitne til hendelsen

Aage Gramstad fra Sandnes var vitne til hendelsen.

– Vi hørte en bilmotor som ruste. Så hørte vi folk som skreik. Vi kastet oss inn i en sidegate til Ramblaen. Der slapp butikkeiere inn folk og tok ned gitteret, sier han til Stavanger Aftenblad.

Kilder i politiet forteller at føreren av varebilen flyktet fra stedet til fots. Over ti utrykningskjøretøyer er på stedet, og skadde mennesker får behandling av helsepersonell ved åstedet for hendelsen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har tog og T-banestasjoner blitt sperret av.

– Helt plutselig, midt på gaten, trykker bilføreren gassen i bånn og kjører rett inn i folkemassen. Det ser ut som den kjører over jeg vet ikke hvor mange personer. Tre-fire mennesker minst fløy i alle retninger, sier Hampus Hagander, som bor i Barcelona, til den svenske avisa Expressen.

Artikkelen oppdateres

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken