– Jeg hørte om noen i Gran som vant 10.000 kroner. I fjor tenkte jeg at jeg kan jo alltids prøve å begynne å merke kartongene med navn og telefonnummer. Det viste seg jo å være lønnsomt ganske raskt, forteller Thron Erik Kristiansen, i en pressemelding fra HRA.

Tirsdag fikk Jevnaker-mannen overbrakt diplom fra HRA, som er ansvarlig for å samle inn drikkekartonger på Ringerike og Hadeland. Selv om de stadig de trekker ut lokale vinnere av det nasjonale kartonglotteriet, er de klare på hvem som høster den største gevinsten.

– Den aller største vinneren i drikkekartonglotteriet, er miljøet. Å gjenvinne brukte kartonger krever langt mindre energi enn å produsere papir av nytt trevirke, og er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang materialet er i bruk. En drikkekartong kan ha opptil seks-sju liv framfor seg som for eksempel Grandiosa-emballasje, forteller kommunikasjonssjef Åse Toril Krågsrud.

– Store vinnersjanser

Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år. Hvert avfallsselskap trekker ut lokale deltakerkubber basert på innbyggertallet. Til sammen trekkes kartonger fra 84 steder i landet.

Disse deltar så i det nasjonale lotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Til sammen deltar det maks 188 enkeltkartonger hvert kvartal, og i løpet av et år trekkes det 124 pengepremier.

– Er du først trukket ut som deltaker blant kartongene fra HRA, er det derfor relativt store vinnersjanser i det nasjonale lotteriet, forteller Krågsrud, og legger til at HRA også hadde en vinner av 10.000 kroner senest i vår.

Slik deltar du

– Det er få pengelotterier som ikke krever pengeinnsats i Norge, sier Krågsrud, og legger til at innsatsen for å delta i kartonglotteriet burde være overkommelig for de fleste.

– Fra 2017 er hver enkelt kartong nå et lodd. For å vinne 10 000 kroner, holder det at du skriver navn og telefonnummer på den du ønsker skal vinne på kun én kartong som du har skylt og brettet først. Vinneren kan være både lag, bedrifter og privatpersoner. Kartongene legger du løst sammen med papir og papp i den grå beholderen hjemme, forteller Krågsrud.

For å vinne 100.000 kroner må du fortsatt skylle, brette og stappe minst seks drikkekartonger i den sjuende til en kubbe.

– Jeg oppfordrer andre til å delta, kildesortering er bare positivt, avslutter premievinner Thron Erik Kristiansen.