Gå til sidens hovedinnhold

Til det vakreste treet i skogen

Artikkelen er over 1 år gammel
Ditt Hadeland

På den høye kollen på vei fra Blokkhus mot Høgkorsplassen, ved siden av Rota til Livstreet, står du. Det vakreste treet i skogen. Du har vokst deg ganske stor de siste tre årene. Tett, dyp grønt, stolt! Om vinteren skinner du med snøkrystaller og ispanser, i vintermørket har du iført deg glitrende lys og lagd julestemning i skogen. Sånn skal det fortsatt være. Selv nå, etter at noen så tankeløst har hogget av deg dine vakre greiner. Ikke alle, de nederste var ikke frodige nok, og de høyeste var for høyt oppe. De greinene står fremdeles fast i den ranke stammen din. Midt på stammen er det bare korte stumper av greinene dine igjen. Disse forteller oss noe om hvor tett og frodig du engang var. De forteller også noe om hvor tankeløse og late mennesker kan være.

Les også

Nå bygges skulpturen «Roten»

Hvem kunne finne på noe sånt? Det avkuttede granbaret ligger inne i Rota nå. De har lagd et mykt leie for noen som tenkte mer på seg selv der og da, enn de tenkte på deg eller på oss menneskebarn som ønsker å se og verne om det vakre i naturen. Du ble maltraktert, der rett ved siden av Rota til Livstreet. Monumentet, som reiser seg mot himmelen langs Pilgrimsleden, blir også kalt Tankeplassen. Et sted der vi turgåere skal ha tid til tankene våre, til refleksjon. Treet symboliserer livskraften til alt levende. Rett under kollen står det store grantrær som vil tåle at noen av de nederste greinene skånsomt blir kuttet av.

LES OGSÅ:

Bildeserie

Nå er Roten åpnet

Kjære deg, du, det vakreste treet i skogen. Du skal fortsette å stå der du står. Du skal kneise stolt med toppen din som nå er fylt med kongler. Snart skal du igjen glitre med lys i mørketiden. Du skal vise verden og alle som vil besøke denne «tankeplassen» at du aldri gir deg over. Konglefrøene dine vil gi nye vakre trær. De skal vi ta vare på. Og alle vi som nå går forbi deg og ser deg, vil kanskje tenke litt mer over hvor lett det er å ødelegge, og hvilket ansvar vi mennesker har for naturen. Vi må tenke litt mindre på oss selv, og litt mer på den fantastiske helheten vi er en del av.

En venn

Kommentarer til denne saken