Jaren: Hvert år i det nye årtusen har Jaren Hornmusikkforening maktet å fylle Tingelstad kirke i timen før midnatt dagen før dagen. Denne midnattskonserten er blitt en kjær tradisjon der det høyt profilerte brassbandet forener tonekunst med sangsolister på toppnivå. Årets solister var Gunda-Marie Bruce og Rein Alexander, som begge har opplevd midnattskonsert med brassbandet tidligere, men ikke sammen. Sopranen Gunda-Marie Bruce, med utdanning fra blant annet Operahøgskolen i Stockholm, er en stadig mer ettertraktet og populær solist. Baryton Rein Alexander har en omfattende karriere bak seg, i kjølvannet av gjennombruddet med seier i NRKs Kjempesjansen 2003.

Mektig brass

Jaren Hornmusikkforening åpnet midnattstimen med Å, kom nå med lovsang, Adeste Fideles, i et spenstig arrangement av Idar Torskangerpoll. Det er stor klanglig spennvidde i vårt lokale brassband som hører hjemme helt i toppsjiktet blant norske brassband. Korpset er bunnsolid besatt i alle stemmegrupper, med en unik grunnklang i grovmessingen som går rett i hjertet, særlig i de svakere partiene.
Rachmaninoffs Bogoroditse Devo, for øvrig en nydelig korsang, har korpsets dirigent, John Philip Hannevik, gitt et minst like nydelig arrangement for brassband, der alle korpsledd utfordres og inspireres til stor musikalitet. Overbevisende musisert var også In Quiet Pastures av den britiske komponisten Ray Steadman-Allen som nylig døde 92 år gammel.
I John Rutters utgave av Pie Jesu var Emil Emilson Holmesland fin kornettsolist.

Solister og korsats

Sangsolistene åpnet i samsang med Cèsar Francks kjente Panis Angelicus i John Philip Hanneviks arrangement. Vel gjennomført, med unødvendig bruk av mikrofoner som med fordel ble utelatt i fortsettelsen.
De to sang også sammen i en spenstig Ørjan Matre-utgave av Mitt hjerte alltid vanker. Der overrasket korpset med klangfull korsang hvor musikerne brukte sangstemmene unisont, for så å smelte sammen i et siste vers med lån av Ragnar Rasmussens korarrangement av samme.
Et høydepunkt for undertegnede var Gunda-Marie Bruces utrolig vakre gjennomføring av Schuberts Ave Maria. Likeså i en kjent arie fra Dvoràks opera Rusalka, Rusalkas sang til månen, der Bruce med utstråling og tilstedeværelse formidlet Rusalkas lengsel og fortvilelse.
Rein Alexander var solist i Mozarts mektige Ave verum corpus, og avslutningsvis i Adolph Adams uslitelige Julsång. Mektig stemmeprakt der solisten i den siste med fordel kunne hatt mer framdrift i formidlingen.

Skriftlesing

I programmet til midnattskonserten ble publikum bedt om å vente med applausen til konserten var slutt. Dermed fikk alle toner falle til ro i stillhet, selv om det tidvis verket i hendene etter å gi applaus. Fornuftig ønske, med tanke på en strengt timeavmålt konsert. Så i stedet for de vanlige konsertavbrudd av forsiktig, høflig anerkjennende til sterkt begeistret applaus, bandt sokneprest Helge Haukli konserttimen greit sammen med skriftlesning.
Deilig er jorden var selvskreven finale, før kirkeklokkene slo sine midnattsslag, og Jaren Hornmusikkforening kunne føye nok en ubetinget julesuksess til de tidligere.