På slutten av 1980-tallet var nyhetsbildet prega av aids--epidemien. I 1989 var jeg ti år. Det gjorde sterkt inntrykk å lese og høre om denne ukjente, forferdelige, dødelige sykdommen. Hvordan smitta det egentlig? Kunne man bli smitta av å ta på samme dørhåndtak? Kunne alle bli smitta? Det eneste som var sikkert var at det ikke fantes noen kur.

Jeg leste nylig Jonas Gardells vidunderlige, vonde og viktige romantrilogi «Tørk aldri tårer uten hansker». Den består av de tre bøkene Kjærligheten, Sykdommen og Døden. Handlingen foregår i Sverige på 1980-tallet. Disse bøkene forteller historien om menneskene bak de skremmende og sensasjonelle nyhetsoppslagene. Dette skjedde med virkelige mennesker som var noens barn, noens bror, noens kjæreste.

Aids rammet til å begynne med homofile menn. I løpet av 1970-tallet ble forbudet mot homofili opphevet og det ble ikke lenger betegnet som en sykdom. Selv om det var vanskelig og tabu å leve åpent som homofil, så var det etter 1977 lovlig og mulig. Aids-epidemien gjorde det vanskeligere å være homofil. Enkelte mente sykdommen rammet homofile som en straff fra Gud, og den ble kalt homsepesten.

I ettertid er det sjokkerende å lese om hvordan myndighetspersoner mente smittede skulle behandles. Det ble tatt til orde for å tatovere de som var smittet for å merke dem, eller å internere dem i leire. Bøkene skildrer godt hvordan frykt, fordommer og uvitenhet fører til stigmatisering og umenneskeliggjøring av ei gruppe mennesker. Et tema som stadig er aktuelt.

En av tingene som gjorde sterkest inntrykk på meg er kjærlighetshistorien mellom Rasmus og Benjamin. De to unge mennene fra helt ulik bakgrunn som finner hverandre på en nyttårsfest hos Paul, en felles bekjent. Rasmus vokser opp på et lite sted på landsbygda i Sverige. Han dras mot Stockholm og møteplassene for homofile som han har hørt rykter om at finnes der. Benjamin er et av Jehovas vitner og banker tilfeldigvis på døra til homofile Paul. Etter det blir ingenting som før.

En annen ting som er godt skildret er samholdet og vennskapet mellom de homofile mennene i vennegjengen. Man blir så glad i de ulike karakterene i bøkene, og man ler, blir sint, fortviler og gråter sammen med dem. Hvis du vil lese en historie som rører deg, og samtidig bli litt klokere så er dette bøkene for deg.