70 barnehageansatte er klare for å lære barna om trafikk

ØKT BEVISSTHET: Vigdis Rustad (f.v.) fra Roa barnehage, Astrid Dammen fra Trulserudenga barnehage og Gro Dahlen (t.h.) i Samsmoen barnehage syntes kurset gjorde de mer bevisste på hvordan barnehagene kan jobbe med trafikksikkerhet. Blant annet skal de ta med Tarkus videre i hverdagen, her presentert av kursholder Thomas Idem.

ØKT BEVISSTHET: Vigdis Rustad (f.v.) fra Roa barnehage, Astrid Dammen fra Trulserudenga barnehage og Gro Dahlen (t.h.) i Samsmoen barnehage syntes kurset gjorde de mer bevisste på hvordan barnehagene kan jobbe med trafikksikkerhet. Blant annet skal de ta med Tarkus videre i hverdagen, her presentert av kursholder Thomas Idem.

Artikkelen er over 4 år gammel

Trygg Trafikk har kurset 70 ansatte fra rundt 30 barnehager på Hadeland om trafikksikkerhet.

DEL

GRAN: – Øv på stemmebruk og bevegelser foran speilet eller med en kollega, oppfordrer kursholder Thomas Idem.

Han har hånddukken Tarkus på hånda og gir de barnehageansatte en demonstrasjon av det han beskriver som et «kraftig pedagogisk verktøy». Beltedyret Tarkus er nemlig en del av Trygg Trafikks satsing mot barn. Det handler om å sette trafikksikkerhet og trafikkopplæring på dagsordenen.

Jevnaker, Lunner og Gran ble nylig sertifisert som trafikksikre kommuner av Trygg Trafikk. Et av kriteriene bak denne sertifiseringen, er å integrere trafikksikkerhetsarbeidet i alle sektorer, blant annet barnehagene. Denne uka har derfor 70 barnehageansatte blitt kurset av Trygg Trafikk. Dermed er arbeidet for å bli «trafikksikre barnehager» i gang.

– Hensikten med kurset er å gi barnehagene et verktøy for å jobbe med trafikksikkerhet. Det handler om mer enn det fysiske miljøet. Holdninger og verdier er grunnmuren, forklarer Ivar Ringen, distriktsleder for Trygg Trafikk Oppland.

– Må få det inn i planen

I løpet av kurset har de ansatte fått nyttig kunnskap om barns trafikksikkerhet og tips til hvordan en kan bruke Tarkus i samlingsstundene.

– Dette skal vi prøve, det så moro ut, fastslår Astrid Dammen, pedagogisk leder i Trulserudenga barnehage på Jaren etter kurset.

– Det er nyttig med en slik bevisstgjøring som dette kurset har vært. Det er mye vi kan allerede, men en trenger alltid en oppfriskning, mener Vigdis Rustad, styrer i Roa barnehage.

– Selv om det er mye vi snakker om og gjør, må vi også få trafikksikkerhet nedfelt i planene våre, poengterer styrer i Samsmoen barnehage på Jevnaker, Gro Dahlen.

– Bilister tar lite hensyn

De tre damene forteller videre at de kontinuerlig jobber for å formidle kunnskap om trafikksikkerhet til både barn og foreldre. Områder hvor det er stort forbedringspotensial, er sikring av barn i bilen, lukking av porten inn til barnehagen ved levering og henting og ikke la bilen stå på tomgang.

Dammen reagerer særlig på at bilister tar lite hensyn når barnehagene er ute på tur.

– Selv om det går små barn langs vegen er det få som setter ned farten når de kjører forbi, påpeker hun.

Trygg trafikk

Landsdekkende organisasjon som jobber for at færrest mulig skal bli alvorlig skadet eller drept i trafikken.

Barnas Trafikklubb ble startet av Trygg Trafikk i 1966, med mål om å få foreldre til å gjennomføre trafikkopplæring med barna.

I dag finnes trafikklubben på nett og applikasjoner, med trafikkspill, tips og råd.

For å bli sertifisert som trafikksikker, må kommunen blant annet ha forankret ansvaret for trafikksikkerhetsarbeidet hos ordfører og rådmann og et eget utvalg med ansvar for trafikksikkerhet. Videre må kommunen ha en trafikksikkerhetsplan.

Kilde: www.tryggtrafikk.no

Artikkeltags