10 tips til en sikker påsketur

– STRESS NED: Oppfordrer Trygg Trafikk.

– STRESS NED: Oppfordrer Trygg Trafikk. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Vær smart i påsketrafikken så kommer du trygt fram, lyder oppfordringen fra Trygg Trafikk.

DEL

– De fleste som skal på påsketur gleder seg og har stresset mye med pakking, henting og handling for å komme seg av gårde. Med litt utålmodig partner, barn i baksetet og kø på veiene, kan det bli i overkant for noen og enhver, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

– Da er det en ting som gjelder: Innta feriemodus og følg våre smarte påsketips. Det gir tryggere ferie for alle, legger hun til.

Trygg Trafikks 10 tips til en sikker ferietur

1. Reis tidlig eller sent. Drar du i 6-7 tida om morgenen eller sent på kvelden er det mindre trafikk, samtidig som du får mer ut av dagen. Fredag ettermiddag før palmehelgen og første påskedag er det mest trafikk og mest kø

2. Sjekk værmeldingen. Påsken er tidlig i år, og det er skiftende vær og føre. Er det meldt spesielt dårlig vær, bør du vurdere å flytte reisetidspunktet.

3. Kolonnekjøring sliter. Å sitte mange timer å vente på kolonne er en prøvelse både for humør og mage. Husk full bensintank, mat, drikke og varme klær så er du forberedt.

4. Hold køen, følg flyten. Forbikjøringer er det liten vits i. Du sparer minimalt med tid og utsetter både deg selv og andre for fare. Pass på at du har minimum 3 sekunders avstand til bilen foran.

5. Ta pauser. Ikke kjør for langt uten pause. Du blir trøtt og uoppmerksom, og det gir større risiko for ulykke. Pausene er en god investering for bra stemning i bilen!

6. Dropp mobilen. Hver tredje ulykke skyldes oppmerksomhet, og mobilen må ta sin del av skylden. Taster du, tar du øynene vekk fra veien i minst 5 sekunder. I en fart på 80 km/t er det nok tid til å kjøre lengden på en fotballbane!

7. Hold farten nede. Er det glatt må du kjøre saktere enn fartsgrensen. Husk at bremselengden på snø er minst dobbelt så lang som på tørr asfalt.

8. Fest beltet riktig. Altfor mange ”slenger på seg” beltet. Beltet må være stramt festet over hoftene og skulderen. Slakt belte kan gi deg store indre skader om du kolliderer. Barn under 4 år bør sitte i bakovervendt bilstol tilpasset barnets vekt.

9. Pakk klokt. Løse brusflasker eller iPader i bilen kan gi store skader om du kolliderer. En slalomstøvel vil få vekt tilsvarende over hundre kilo. Tunge ting skal nederst i bagasjerommet

10. Og sist, men ikke minst: Stress ned! Innstill deg på at det er mye trafikk og at alt tar lengre tid enn normalt. Følg med på trafikkmeldingene og ikke stress med ting du ikke får gjort noe med. Stress ødelegger godfølelsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken