Ulven skal ha blitt fotografert i Nannestad kommune ved 12-tida fredag, men melding om observasjonen kom ikke til Fylkesmannen før klokka 16.24. Bildene skal være grunnlaget for at Fylkesmannen i Akershus i samråd med Fylkesmannen i Oppland har innvilget fellingstillatelse på en ulv.
Fellingsområdet er i hele eller deler av Akershus-kommunene Nannestad, Gjerdrum, Eidsvoll og Nittedal, samt Oppland-kommunene Lunner og Gran – øst for riksveg 4.
– Det kan virke som om fylkesmannsembetene i Akershus og i Oppland har lært ei lekse fra egen seindrektighet i fjor. Måtte vi slippe en sommer som i fjor, sier Kjetil Ulset i Gran saubeitelag i en kommentar til Hadeland fredag kveld.
Han er veldig fornøyd med den raske reaksjonen fra Fylkesmannsembetet.
– Vi har flinke folk i fellingslagene som er raskt på plass. Normalt blir de første dyra sluppet om et par ukers tid. Jeg er redd beitenæringa her på bygda ikke tåler en ny sommer som i fjor. Da kan avskallinga bli stor, sier Ulset til Hadeland.
– Den informasjonen vi har fått sier at det var en ulv som ble sett i Nannestad, ikke så langt fra Maura tidligere fredag. Den var da på vei nordover, sier Kjetil Ulset som var talsmann for sauebeitelagene på Hadeland under ulvesommeren i fjor til OA.
Da terroriserte en ung streifulv områdene hvor det normalt går 40.000 sau på sommerbeite. 307 sauer og lam ble stadfestet drept av ulvetispa som herjet i beiteområdene i Gran, Hurdal og på Toten denne sommeren, som ga unntakstilstand for sauebønder over hele Toten, Hadeland og Akershus.
Over 100 ulver i landet
I vinterens ulveregistrering er det var det ifølge Rovdata fram til mars påvist 108-110 ulver i landet. Hele 96 av ulvene er registrert gjennom DNA-analyser av innsamlete prøver, viser Rovdatas ulveteller.
– Vi har per 5. mars registrert 70-72 ulver med helnorsk tilhold, hvorav 23 er skutt ved lisensjakt og tre er tatt ut på ekstraordinær felling. Videre har vi registrert 38 ulver med tilhold på begge sider av riksgrensen mot Sverige, sier leder Jonas Kindberg i Rovdata til oa.no.
Skadefellingslaget på Romerike er ansvarlig for fellingsforsøket.
LES OGSÅ:

Jegere fra Hadeland er i sving etter melding om ulv
I beredskap
Klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen sendte fredag, før observasjonen i Nannestad, ut melding om at departementet er i beredskap foran årets beitesesong.
LES OGSÅ: Høy beredskap i beitesesongen
– Regjeringen har tydeliggjort rovviltpolitikken. Den skal sikre en forutsigbar og kunnskapsbasert politikk. Jeg opplever i mange tilfeller at kunnskap som er basert på solid forskning blir stemplet som mangelfull og partisk. Men vi tar alltid beslutninger basert på et faglig og grundig kunnskapsgrunnlag. Ulvebestanden i Skandinavia har en høy grad av innavl. Det er derfor viktig at vi har oversikt over genetisk viktige individer. Dette må vi ta hensyn til i de aktuelle skadesituasjonene, skriver han i en kronikk om status akkurat nå, skriver Elvestuen i innlegget.
Han understreker at regjeringen mener det skal ha levedyktige bestander av ulv, bjørn, jerv, gaupe og kongeørn i norsk natur. Dette følger også av naturmangfoldloven.
– Vi skal i tråd med den todelte målsettingen i rovviltpolitikken ta hensyn til beitenæringen og lokalsamfunnene. Rovviltforvaltningen har derfor et stort apparat med høy beredskap gjennom hele året. I forbindelse med beitesesongen er beredskapen ekstra høy, forsikrer han.
– Forvaltningen har en rask og effektiv saksbehandling. Fellingstillatelser gis ofte i løpet av få timer, og er dermed ikke noe forsinkende element, legges det til.
LES OGSÅ:

Slik herjet ulven på Hadeland og Toten