Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er en omfattende dyretragedie

Artikkelen er over 4 år gammel

18 sauer er enten drept eller avlivet etterpå som følge av store skader under ulveangrepet på Gran østås.

GRAN: Bildet over viser noen av sauene som torsdag ble funnet på skauen av en lokal sauebonde. De ble dratt ned til bingen etter hvert som de ble funnet.

– De aller fleste var så stygt skadet at de måtte avlives på stedet, forteller sauebonden til Hadeland.

Han legger til at søket fortsetter, og at det forventes å finne flere drepte eller skadde dyr.

At det er ulv som har vært på ferde, bekreftet landbrukskontoret for Hadeland til lokalavisen torsdag.

LES OGSÅ: Sauer må avlives etter ulveangrep i Gran

Ikke et pent syn

– Ofte er dyrene vanskelig å finne. Når de blir sterkt skadet trekker de seg unna, og forsøker å gjemme seg. Dyrene ble funnet i et område med en radius på 3–400 meter rundt en saltbinge, forteller sauebonden.

Mange var med for å leite etter dyrene torsdag. To ekvipasjer med kadaverhunder deltok også i søket. Synet som møtte dem gjennom dagen var ikke av det hyggelige slaget.

– Det finnes ingen større dyrevelferdstragedie enn dette. Når det skjer noe slikt begynner man å lure på om det er verdt å drive med dette, sier sauebonden ettertenksomt.

Han frykter nye ulveangrep i løpet av helga, og forteller at mange som har sauer på Øståsen er bekymret for dyrene sine.

– Det er mange sauebønder i Gran som har overnattet på åsen i natt. Folk er bekymret, for alle er like utsatt. Det er ikke godt å si hvor og når ulven slår til igjen. Eller om den i det hele tatt gjør det, sier han.

Natten da angrepet i Gran skjedde, var det mannskap fra Gran sauebeitelag ute og førte tilsyn på steder hvor det var sluppet dyr. Derfor ble skaden i dette tilfellet oppdaget i samme øyeblikk som den skjedde.

Etter to angrep i løpet av kort tid, ett i Hurdal og dette i Gran, er alle i sauebeitelaget spent på hva som vil skje i løpet av pinsehelga.

Forlenger jakten

Fredag vedtok fylkesmennene i Oppland, Akershus og Oslo utvidelse av fellingstillatelsen for ulv fram til tirsdag klokka 12. De holder også muligheten åpen for at det kan være mer enn et dyr i området.

LES OGSÅ: Ulvejakta forlenges – utelukker ikke at det er to dyr

Som alltid når temaet ulv og sau nevnes i samme setning, settes engasjementet blant folk i sving. Dette var også tilfelle på Facebook-siden til Hadeland torsdag, hvor både ulvemotstandere og -forkjempere ytret seg.

Sauebonden fra Gran, som nå har mistet nesten tjue dyr, respekterer at det er ulike meninger om saken, men synes folk kanskje skal være noe mer omtenksomme før de ytrer seg.

– Du må nesten ha sett det med egne øyne før du forstår hvilken omfattende dyretragedie dette er, avslutter han.

Kommentarer til denne saken