Firehjulsdrevne doninger og Härkila-plagg dominerer landskapet utenfor Lunnerhallen fredag kveld, når Halvor Sveen inviterer til foredrag. Mannen, som er kjent som Farmen-vinner, storbonde, Ap-politiker og dømt dyremishandler/bjørnedrapsmann, trekker rundt 150 sjeler, som får innblikk i rovdyrenes liv – og Sveens tanker om den evig pågående ulvedebatten.

– Det er utrolig artig at så mange kommer når vi først forsøker å få til noe, og jeg er spent på foredraget. Jeg tror det blir mye bra, og han har fått skryt for foredrag der han har hatt det før, sier arrangør Alf Bjørnar Skau.

Mange bjørnemøter

Etter å ha fortalt om hvor langt det var til skolen som barn (3,5 mil) og når han var med faren sin på jakt første gang (tre år) forteller Sveen om situasjonen hvor han ifølge norsk rett gjorde seg skyldig i drap på bjørn.

– De første politifolkene mente det var en klar nødvergesituasjon. Men da systemet fikk vite at det var snakk om meg, var det inndragning av børsa mi, som var konfirmasjonsgaven min, bot og fradømt jakttillatelse i to år. «Men je og bror min er ganske like, så han jakta jævlig mye dom åra», spøker Sveen – og salen humrer godt av vitsemakeren, som er hos sine egne.

Med forskjellige typer kameraer har imidlertid Sveen kommet nært innpå rovdyr i løpet av årene, og spesielt bjørn har han godt med dokumentasjon på. Kombinert med bruk av åte, viser han salen flere opptak av bjørn i sitt naturlige element og hevder forskere tar feil på flere områder. Deriblant at bjørnen har dårlig syn.

– Jeg har den erfaringen at bjørn ikke har så dårlig syn som forskerne sier, sier Sveen.

 

Vanskelig debatt

Han snakker likevel varmt om rovdyra og mener det er fullt mulig å opprettholde utmarksnæring i et land hvor det er både bjørn, gaupe og jerv. Og han vil formidle at bjørnen ikke er så farlig for folk som vi tror.

– Mottakelsen har vært bra og så langt har jeg hatt 27 foredrag, med full bok framover, sier han i pausen.

Ulvedebatten er imidlertid et betent tema, ikke minst på Hadeland, etter fjorårets mange ulveangrep.

Les også: Hedmark Bondelag er i harnisk over at bønder i Rendalen ikke får samme kompensasjon som Hadelands-bønder etter ulveangrep 

Les også: 13,8 millioner til 152 sauebønder som mistet dyr i ulveangrepene

Les også: – Noen vurderer å gi seg 

– Ulven forandret livet mitt. Jeg kan ikke gå i skogen med bikkja lenger, siden bikkja blir tatt, sier han – før han senere i foredraget viser opptak av den båndløse hunden som jager en ulv i flere kilometer, før ulven biter etter turkameraten.

– I gamletestamentet snakkes det om å tilbe gullkalven. I dag har vi folk som tilber ulven, sier Sveen.

– Men den er et fint dyr, den ekte ulven, sier foredragsholderen.

 

– Vi må være løsningsorienterte

Dan Grell, en av de mange besøkende, mente Sveens foredrag var interessant – ikke minst takket være de gode bildene han hadde med seg. Han mener imidlertid sidene i ulvedebatten er altfor steile, og lite løsningsorienterte. Etter en diskusjon med foredragsholderen i pausen, utdypet han holdningene sine til Hadeland.

– Løsningene finnes, men da må begge sidene bryte med de bastante meningene sine. Jeg kjenner folk som bor i ulveområder, som ikke er plaget av ulven. Samtidig forstår jeg godt den frustrasjonen sauebøndene kjenner på, sier han.

Grell mener det i et land som Norge, hvor det er relativt lite ulv og andre rovdyr i forhold til andre europeiske land, bør være mulig å finne løsninger på problemene gjennom samarbeid.

– Så det er et artig foredrag å følge med på, innrømmer Grell.