Gå til sidens hovedinnhold

Graffitiøving på lovlig grunn

Artikkelen er over 4 år gammel

Kursleder Andreas Kopperud (30) dekorerte sine første sprayboksinitialer som 13-åring. Den gang med politiet i hælene.

ROA: Nå er han instruktør på graffitikurs som Ung Hadeland arrangerer i sommer.

– Som tenåring var jeg ikke interessert i å sparke fotball eller drive med aktiviteter som mange andre drev med. Jeg var glad i å tegne og uttrykke meg på den måten. Derfor ble graffiti en stor greie for meg, forteller Oslo-gutten som nå har flyttet til Jaren.

Han husker godt at dekoren han og andre sprayet både her og der, ikke var særlig populær i nabolaget.

– Det begynte vel med tagging, som egentlig bare er kruseduller. Etter hvert ble jeg flinkere, og det så bedre ut. Men det var en konstant lek med politiet i hælene og anmeldelser og bråk. Derfor er det mye bedre når det legges til rette med steder der det faktisk er lov å leke seg med sprayboksen. Jeg håper det blir flere slike steder på Hadeland. Låvevegger funker veldig bra, utfordrer Andreas, som erkjenner at han har blitt voksen og ser annerledes på hobbyen nå enn da han var 13. Den gang var det ulovlige elementet en del av spenningen.

 

– Noe av jobben min nå er å inspirere de unge til å lære graffiti, og utøve det på lovlige steder. Jeg synes det er flott kunst, men erkjenner at det må gjøres på lovlig vis, sier 30-åringen som er tilkallingsvikar i Gran kommune. Han er hyret inn av kulturkontoret og Ung Hadeland som kursholder.

Firebokstavers signatur

På Frøystad er det gjort lovlig akkurat nå. Ung Hadeland og utlånssentralen Bua har tilhold i det nordre bygget. Der er det to vegger som graffitikursdeltakerne har fått til disposisjon. Sju ungdommer har boltret seg på kurset. Da vi var innom var de bare tre.

– Vi måtte utvide med en dag fordi vi ikke ble helt ferdige. Ferie og andre planer for deltakerne har gått foran for noen. Men vi blir ferdige, bedyrer Andreas.

 

Liv Anita Samuelsson (13) fra Roa, Nicolai André Sørensen (snart 14) fra Harestua og Henrik Rise Thaulow (13) fra Jaren var på plass da lokalavisen var innom. De forteller at kurset startet med at de måtte velge sitt navn. Begrensningen var å bruke fire bokstaver, og etter bare et par timer hadde de valgt navn – og laget et design på hvordan signaturen skulle se ut. Liv Anita valgte Deto, Nicolai valgte Nice mens Henrik gikk for Doke.

Graffitisjargongen er ikke skapt i Norge, og sjargongen har mange engelske innslag. Signaturene omtales som hver enkelts «piece». Summen av det hele blir en «burner», som da er ett sett med enkelt-«pieces».

– Vi har rammet inn de enkelte piecene, forklarer instruktør Andreas der han henger på toppen av liften. Det står Ung & Bua allerede – og under der skal det stå Hadeland.

Tegneglede

Alle de tre vi snakket med har en ting til felles. De er veldig glad i å tegne.

– Jeg har brukt sprayboks til å lage tegninger med tidligere, men da har jeg malt på lerret ute i garasjen hjemme. Det er lettere å tegne med blyant, forteller Nicolai.

Han liker best å male elementer fra universet, for eksempel planeter.

 

Liv Anita hadde aldri prøvd sprayboksmaling før hun kom på graffitikurs.

 

– Det har vært moro, men blyant er kanskje bedre, sier hun, og legger til at dyr og mennesker er hennes favorittmotiver.

Henrik har også tusket litt med spraymaling i garasjen hjemme. Ikke på lerret, men på papp-plater.

– Jeg tegner motiver som faller meg inn. Noen ganger ting, andre ganger folk, sier han energisk.

 

Kommentarer til denne saken