Gå til sidens hovedinnhold

Ung i trafikken deler bekymringen fra foreldre

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi i Ung i Trafikken deler bekymringen fra foreldre som uttaler seg om en ukultur i trafikken blant enkelte ungdommer i Hadeland den siste tiden. Vi mener at flere aktører må inn på banen for å skape en holdningsendring blant ungdommen.

Vi forstår at fart og spenning er noe som trigger ungdommer. Skal vi endre en ukultur må vi først og fremst prøve å se det fra ungdommens perspektiv. Samtidig må vi erkjenne at urovekkende statistikker som at førere mellom 18 og 24 år øker risikoen for å bli drept med 900 ganger med en promille på over 0,5. Derfor må vi ta grep nå!

Som eneste Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom jobber vi daglig gjennom kampanjer og kommunikasjonsarbeid mot tryggere trafikk, og det er ikke alltid enkelt. Når vi leser om ungdommer som i tillegg ruser seg i trafikken, er vi ikke overrasket. Det er faktisk ikke uvanlig, fordi både rus og fart skaper spenninger hos ungdom.

I Hadeland.no kan vi lese om en opprørt foreldre som forklarer at det er en stor bekymring fra andre rundt ungdommen i nærmiljøet. Videre viser hen til en frustrasjon om ungdommer som pusher grenser og ikke tenker konsekvenser.

Å forklare ungdommer konsekvenser er utfordrende fordi de ikke har kjent på disse konsekvensene selv. Det kan være en av forklaringene bak at trafikkulykker er en av de største dødsårsakene blant ungdom, og når det kommer til rus er 9/10 anmeldte førere menn.

Det for eksempel mye mer effektivt når venner i et miljø oppfordrer hverandre til bedre valg, enn for eksempel kun foreldre. For å få det til mener vi at det må flere aktører på banen som kan samarbeide med å snakke med ungdommen og oppfordre til tryggere valg i trafikken.

Vi i Ung i trafikken er veldig glade for at bekymrede foreldre som tar ansvar og nå må vi jobbe sammen mot en løsning som passer ungdommen – Vi har tross alt ingen venner å miste.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.