8FOTO: Håvard Krågsrud

Fulgte elevene hele vegen til skolen

Publisert

BJONEROA/GRAN: Mia Andersen Linnerud (17) er opptatt av at alle skoleelever i Bjoneroa skal ha en best mulig skysstilbud til Hadeland videre-gående skole.

Derfor utfordret hun tidligere i år fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) til å bli med henne på skolevegen.

Hagen tok utfordringen på strak arm.

Tidlig oppe

Grytidlig torsdag morgen møtte både fylkesordføreren, politisk rådgiver Ane Tosterud Holte og to representanter fra Opplandstrafikk opp på gårdsplassen på Nordre Bjone.

Opplandstrafikk har lagt opp til at HVS-elevene som bor i Bjoneroa skal ta bussen som går om Jevnaker, hvor det gjøres et bussbytte før ferden går retning skolen i Gran.

KLAR TIL AVGANG: Klokka er litt over halv seks og Mia er klar til å gå. Mamma Ann-Kristin Andersen hjelper til med refleksene.

KLAR TIL AVGANG: Klokka er litt over halv seks og Mia er klar til å gå. Mamma Ann-Kristin Andersen hjelper til med refleksene.

Elevene på sin side mener at det er en bedre løsning å ta ferga tvers over Randsfjorden, men fortviler over at de ikke får skoleskyss til fergeleiet. I praksis betyr det at foresatte som har anledning må kjøre dit.

– Jeg skulle ønske at det kunne gå en maxitaxi som tok med seg alle elevene både til og fra fergeleiet. Det ville bidratt til kortere dager for elevene. Jeg merker at Mia er sliten når hun kommer hjem. Hun og de andre ungdommene har lange dager, og etter middag er det kun et par timer til lekser og annet før de bør legge seg igjen, sier mamma Ann-Kristin Andersen før hun sender Mia ut døra for å møte følget fra Oppland fylkeskommune.

OPPTATT AV SKYSS: På fergeleiet var det flere som ville ha et ord med fylkesordføreren angående skysstilbudet fra fylkeskommunen.

OPPTATT AV SKYSS: På fergeleiet var det flere som ville ha et ord med fylkesordføreren angående skysstilbudet fra fylkeskommunen.

Gikk til fots

Fylkeskommunen tilbyr ikke egen skyss til fergeleiet. Derfor ønsket Mia å vise fylkesordføreren hva som blir konsekvensen dersom elevene ikke blir kjørt eller kan kjøre selv: de må ta beina fatt. I løpet av turen ble det oppklart at elevene faktisk kan ta Jevnaker-bussen klokka 6.15 til ferga.

Mia understreker at dette i tilfelle betyr at hun må stå opp veldig tidlig sammenlignet med når hun blir kjørt til ferga, selv om det er en bedre løsning enn å gå hver dag.

BUSSKLAR: Klokka er sju, og fylkesordfører Even Aleksander Hagen hopper på skolebussen ved fergeleiet ved Horn sammen med elevene.

BUSSKLAR: Klokka er sju, og fylkesordfører Even Aleksander Hagen hopper på skolebussen ved fergeleiet ved Horn sammen med elevene.

Torsdag var det imidlertid beina som gjaldt. Det var et sporty følge med fylkesordfører Hagen, rådgiver hos Opplandstrafikk, Skjalg Wigenstad, samt venninnene Mia, Frida, Sanne og Karoline som tok den times lange gåturen.

Deler av den 4,5 kilometer lange turen gikk i stummende mørke uten gatelys. Det er heller ikke gangveg langs fjorden.

Da de kom til fergeleiet var det flere andre ungdommer som også ville ha et ord med fylkesordføreren og representantene fra Opplandstrafikk.

Dermed ble fergeturen og den påfølgende bussturen fra Nordre Brandbu til skolen brukt til å lufte frustrasjoner fra elevene, og for de ansvarlige å forklare hvorfor ting er som de er.

– Glad vi fikk bli med

Vel fremme på skolen, nesten to timer etter avgang fra Bjoneroa, fortalte fylkesordføreren at de hadde fått mange innspill fra de engasjerte ungdommene.

– Jeg er glad for at vi fikk til å bli med på denne turen. Det blir alltid noe annet når man ser hvordan ting fungerer i praksis, kontra å sitte å se på rutetabeller og timeplaner bak et skrivebord, både for meg og for dem som planlegger dette, sier fylkesordføreren.

Han innrømmer at det er mange utfordringer med skoleskyss i et langstrakt fylke.

FIKK INNSPILL: Elevene Jonas Tala (fra venstre), Sanna Marthe Sørum, Mia Andersen Linnerud, Helene Grelland Bohman og Frida Venåsen kom med innspill til fylkesordfører Even Aleksander Hagen.

FIKK INNSPILL: Elevene Jonas Tala (fra venstre), Sanna Marthe Sørum, Mia Andersen Linnerud, Helene Grelland Bohman og Frida Venåsen kom med innspill til fylkesordfører Even Aleksander Hagen.

– Jeg skjønner godt at det blir lange dager. Det ideelle hadde selvsagt vært om alle kunne få kjøre taxi fra dør til dør, men det er ikke mulig i praksis, sier Hagen.

– Dette er et stort puslespill med mange brikker. Utfordringen vår er å gi et best mulig transporttilbud innenfor opplæringslovens rammer, sier Tommy Forseth, som er driftssjef i Opplandstrafikk.

– Kult at dere tok dere tid til å høre på oss

Elevene hadde håpet at fylkeskommunen kunne gjøre mer med skysstilbudet, men er glad de fikk vist fram sin side av saken.

– Det er kult at dere tok dere tid til å høre på oss, sier Mia Andersen Linnerud.

Selv om verken fylkesordfører eller Opplandstrafikk kunne love endringer av det eksisterende tilbudet, så førte torsdagens besøk fra Lillehammer til et par viktig oppklaringer:

  • Bussen fra Bjoneroa går klokka 6.15 retning Jevnaker, ikke en halv time tidligere som flere av elevene trodde.
  • Elever som kommer nordfra kan, dersom de selv ønsker det, hoppe av på fergeleiet og ta ferge og påfølgende buss fra Nordre Brandbu retning Gran gratis ettersom også disse to etappene inngår i skoleskysstilbudet.

– Jeg føler at vi har kommet et lite steg videre, og at vi har fått oppklart en del ting, sier Mia.

Elevene ble også oppfordret til å komme med et felles innspill før busstilbudet på Hadeland skal ut på anbud i 2017.

BUSS FRA BJONEROA

  • Elever ved HVS skal ta linje 720 som går fra Bjoneroa klokka 6.15. De som bor tre kilometer eller mer fra holdeplassen har rett på skyss til holdeplassen.
  • Korresponderende buss går fra Jevnaker klokka 6.55, med ankomst HVS 7.25.
  • Elever som ønsker kan ta linje 720 (eller egen skyss) til fergeleiet. Ferga går 6.45, og passer med busslinje 703 fra Horn klokka 7 retning skolen hvor bussen ankommer klokka 7.38.
  • Skolen starter klokka 8.
  • Hjem fra skolen kan elevene ta linje 716 eller 717 som går klokka 15.23. Bussbytte i Jevnaker til linje 720 som er i Bjoneroa 16.55.

Over 70 prosent av elevene som går på videregående skole i Oppland har rett på skoleskyss.

– Det sier noe om både bosettingen i fylket vårt, og skolestrukturen, mener Skjalg Wigenstad og Tommy Forseth i Opplandstrafikk.

De var med på turen fra Bjoneroa til Hadeland videregående skole (HVS), og måtte svare på mange kritiske spørsmål fra elevene som mener de får urimelig lange skoledager på grunn av at skoleskysstilbudet ikke er godt nok.

Representantene fra Opplandstrafikk forklarte at det er mange hensyn og ta. Hver enkelt elev, busstilbudet generelt, skolenes start- og sluttid og bussenes videre korrespondanse er bare noen av faktorene som påvirker tidene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken