Gå til sidens hovedinnhold

OIympisk kultursjef fra Harestua

Artikkelen er over 6 år gammel

Ungdoms-OL på Lillehammer er så mye mer enn bare sport. Spør bare Lars Erik Heitkøtter Bratlie (29) fra Harestua.

Lillehammer: 29-åringen skal nemlig sørge for at alle som kommer til lekene i februar også får en kulturell opplevelse.

Ungdoms-OL på Lillehammer foregår i perioden 12 – 21. februar neste år. De 1100 deltakerne er mellom 15 og 18 år og kommer fra 70 nasjoner verden over. Det er ventet 12000 akkrediterte fra hele verden til lekene.

I tillegg til at det skal kjempes om 70 gullmedaljer handler Ungdoms-OL også om kultur. Og det er her Bratlie kommer inn i bildet. Han er blant annet ansvarlig for lekenes kulturfestival «Sjoggfest», oppkalt etter lekenes maskot.

Slik blir den nye OL-uniformen 

200 arrangementer

– Vi skal arrangere nærmere 200 konserter, foredrag og andre kulturopplevelser i løpet av lekenes 10 dager. Heldigvis har jeg med meg et fantastisk team, så det å lede gjengen som har i oppgave å skape kanskje de sprøeste og beste opplevelsene for publikum under mesterskapet, har hittil bare vært en fantastisk reise, sier Bratlie.

– Hvordan er det å jobbe med et OL?

– Det å jobbe med et OL er jo en helt unik mulighet, for disse olympiske lekene som nå skal finne sted, skal jo faktisk aldri finne sted igjen. Spesielt det å få være med i så lang tid som det jeg har fått muligheten til, er jo ekstremt lærerikt. Her får du virkelig testet deg på de tingene du kunne, trodde du kunne, og evnen til å lære ting lynkjapt, sier han.

Under Ungdoms-OL skal utøverne ta del i et omfattende kultur- og læringsprogram som pågår under hele OL-perioden. Her skal ungdommen blant annet lære om kosthold, skadeforebygging, karriereplanlegging og gode holdninger.

– Det nærmer seg faretruende februar, har dere kontroll?

- Om jeg kunne tenkt meg at lekene fant sted i 2017 i stedet, så er vel svaret ja. For med den kreative gjengen jeg jobber med dukker det opp nye ideer hver dag som vi gjerne skulle greid å gjennomføre. Men vi er enig om at skal vi klare å lage den festivalen vi har planer om nå, så må vi beholde noen ideer til senere arrangementer på Lillehammer også, ler han.

Startet i Moreneteateret

Bratlie begynte sin karriere i det lokale teateret på Harestua, Moreneteateret, som en veldig ivrig lysmann. Etter det fulgte medier og kommunikasjon på Roa videregående skole, før han ble utdannet til kaospilot. Som yrkesaktiv har det meste handlet om å jobbe med arrangement, blant annet som sceneansvarlig for Vinjerock langt inne i Jotunheimen.

- Ungdoms-OL kommer til å bli mye større enn det de fleste tror, mye bedre enn de fleste tror, og mye morsommere enn de fleste tror. Jeg ser bare på det engasjementet som de siste månedene har vokst frem. Nå begynner folk for alvor å få opp øynene for at dette faktisk er et OL med alt det morsomme det medfører seg.

- Men hvorfor skal folk fra Hadeland bry seg om Ungdoms-OL?

- Det er enkelt, dette er et OL hvor barn og unge står i fokus. Nå for de voksene som opplevde OL i 1994 muligheten til å vise barna sine hvor gøy dette er. Dessuten er det jo veldig kort vei til alle OL-anleggene fra Hadeland. Og det er gratis inngang på alt, utenom åpningsseremonien. Og forhåpentligvis får vi med noen lokale deltakere også, sier kultursjefen engasjert.

Innsendt av

Pål Gordon Nilsen

Kommentarer til denne saken