Det harde arbeidet bak varene

SKEPTISK: - Hvorfor fortsetter det på denne måten, spør Alida Marie Magnussen.

SKEPTISK: - Hvorfor fortsetter det på denne måten, spør Alida Marie Magnussen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Jeg leste en artikkel i Magasinet Dagbladet om at ved bananplantasjene i Ecuador vokser det opp ny generasjon barn med kreft og alvorlige handikap, artikkelen ble kalt «Giften fra himmelen».

Sprøytestoffet som brukes til bananene er utrolig farlige for befolkningen som bor i nærheten. Utallige barn og unge vokser opp med sykdommer som hjerteproblemer, kreft, diverse misdannelser og sykdommer som er svært sjeldne. Dette er bare en liten del av en stor verden der uskyldige mennesker lider under sprøytemidler, der mennesker lever på absolutt minstelønn og der folk sliter med å overleve på grunn av dårlige arbeidsforhold.

Det finnes mange dokumentarer, bøker og intervjuer som viser akkurat det faktumet at altfor mange mennesker lider på bekostning av andres lykke og velvære. Kildene forteller og viser tydelige bevis på hva som skjer og hvordan det påvirker de uheldige personene som må leve gjennom dette. Men hvorfor fortsetter det på denne måten? Vi ser jo med egne øyne hva som foregår, hvorfor gjør vi ikke noe med det?

I en annen dokumentar, ble vi tatt med bak murene på forskjellige olabukse-fabrikker. Arbeidsforholdene er dårlige, nesten dødelige i de verste tilfellene og folkene som jobber der tjener akkurat nok til å overleve. Det man ser på disse dokumentarene er brudd på Menneskerettighetsloven Artikkel 23; «Enhver har rett til arbeid, til fritt valg av yrke, til rettferdige og gode arbeidsforhold og til beskyttelse mot arbeidsløshet». Likevel virker det som om lite blir gjort for disse stakkars menneskene som ikke vet bedre. Det bare fortsetter og fortsetter og det er vanskelig å stoppe.

Det er viktig at folk vet hva som skjer. Fordi å være viten om noe kan endre synet ditt. Kanskje etter å ha sett en av disse dokumentarene eller lest noen av bøkene som finnes om dette temaet, at du da tenker deg litt godt om neste gang du er på H&M og skal ha en ny olabukse. Det er egentlig ingen som vet hva som virkelig hjelper å gjøre, men vi kan jo tenke oss at selv om det er små ting som gjøres, så kan det etter hvert bli til noe stort.

Alida Marie Magnussen

Alida Marie (18) kommer fra Grua. Hun er skribent i uRed, liker å være aktiv og å se på tv-serier. Hun liker å være med venner og hun går siste året på studiespesialisering på Hadeland videregående skole.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags