Når hodet ikke funker som det skal

HJELP Å FÅ: - Altfor få ungdommer søker hjelp om de sliter med psykisk helse, skriver Alida Marie Magnussen.

HJELP Å FÅ: - Altfor få ungdommer søker hjelp om de sliter med psykisk helse, skriver Alida Marie Magnussen.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Kjæreste, vennskap, familie. De fleste har noen i livet sitt som de bryr seg om, som de er glade i og som de ikke kunne tenke seg å klare seg uten. Men hva om den person blir borte, hva gjør man da og hvordan kan dette påvirke deg som person?

Livet har sine oppturer og nedturer. En dag kan du ha verdens beste dag med masse gøy som skjer, mens en annen dag kan du være skikkelig trist og tenke at dette ikke går veien i det hele tatt. Stress og depresjon er ikke uvanlig blant ungdom i dag, og det trenger ikke alltid å være like dramatisk som å miste en person, for noen trengs det bare en liten nedtur og det kan ødelegge alt.

Mange sliter psykisk og er kanskje ikke klar over hva eller hvorfor det er endringer i hodet. Hodet, tankene, handlinger: de oppfører seg ikke sånn som de pleide. Mange som sliter med psyken skjønner ikke at det er noe galt. De tenker kanskje at dette går over med tiden, jeg har bare en dårlig dag, men den dårlige dagen blir til en dårlig uke, som går videre til en dårlig måned og selv om man har noen gode dager en gang iblant, så virker alt ganske mørkt.

Det de trenger er noen som kan fortelle de at det ikke er verken bra eller normalt å være i et mørke med noen lyspunkt. Det burde heller være at du er i et stort lys, med noen mørke dager en gang iblant. Fordi det er greit å ha noen mørke dager en gang iblant, ikke alt kan gå bra hele tiden. Men når det er de lyse og glade dagene du mangler, da er det noe som ikke stemmer helt.

Jeg sier ikke at det er noe galt med vedkommende, fordi man skal aldri behandle en person som om det er noe galt med selve personen, men i tilfeller som dette med psykisk helse er det ikke personen som har gjort noe galt og det er viktig å påpeke. Denne personen kan ha gått gjennom noe traumatisk, sårende eller bare rett og slett ble sviktet av sitt eget hode.

Altfor få ungdommer søker hjelp om de sliter med psykisk helse. Mange går sikkert rundt og tenker at det er normalt, andre går rundt og ignorerer og fornekter det. Men det er veldig seriøst. Hodet styrer hele kroppen, hva du sier og når du sier det, om du vil gå framover eller bakover eller om du vil spise en brødskive eller la være.

Hodet er den viktigste delen av kroppen og det er viktig at vi tar vare på det som styrer oss. 

Alida Marie Magnussen

Alida Marie (18) kommer fra Grua. Hun er skribent i uRed, liker å være aktiv og å se på tv-serier. Hun liker å være med venner og hun går siste året på studiespesialisering på Hadeland videregående skole.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken