Gå til sidens hovedinnhold

– Fraværsgrensa er pålagt norske elever for at flere skal kunne fullføre videregående

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette er et svar til innlegget min kollega i uRed, Idunn Rækken Marthinsen, skrev som ble publisert 4. desember ved tittelen: Hei Thorbjørn, skal vi glemme fraværsgrensa?

Jeg må starte innlegget mitt ved å irettesette utsagnet ditt om at fraværsgrensa straffer alle elevene i Norge på grunn av at noen få skulker timene. Vel, beklager at jeg må skuffe deg, men ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå fullførte bare 73 prosent av elever videregående opplæring i løpet av fem år mellom 2011 og 2016. Av disse fullførte 86 prosent studieforberedende utdanningsprogram, mens bare 59 prosent fullførte yrkesfaglig utdanningsprogram. I tillegg, er det forskjeller mellom gutter og jenter, hvor flere jenter fullfører.

LES OGSÅ: Hei Torbjørn, skal vi glemme fraværsgrensa?

Som vi ser, så er det ikke det at det er noen få som skulker som har ført til at vi har fått en fraværsgrense. 27 prosent av elever fullførte ikke videregående i løpet av fem år mellom 2011 og 2016, og det er et stort og komplekst problem. Dette er ikke noen få, men ganske mange, som av ulike grunner ikke fikk fullført utdanningen sin, og som ikke ble plukket opp av systemet rundt seg.

Jeg sier ikke at fraværsgrensa er perfekt, fordi det er den overhodet ikke. Jeg sier heller ikke at jeg er 100 prosent enig i den personlig. Men det jeg ønsker å få fram, er hvor dumt det er å simplifisere kompleksiteten av hvorfor elever i verdens beste land ikke fullfører videregående opplæring. Det er på ingen måte et intelligent bidrag til debatten.

 

At du fikk bekymringsbrev etter å ha vært borte i bare 1,5 dag er for meg forunderlig, men jeg kjenner ikke til omstendighetene eller hvilket fag du var borte i. Jeg selv har to dager fravær så langt i denne terminen og jeg har ikke sett snurten av et bekymringsbrev. Faglærer skal også si ifra hvis du står i fare for å ikke få vurdering i et fag. I tillegg, skal ikke legeerklæring være nødvendig med mindre du har 10 prosent fravær i et fag. Det er faktisk lov å være sjuk og å holde deg hjemme.

Ja, jeg selv simplifiserer reglene i fraværsgrensa. Det er ikke alltid like lett å skaffe seg legeerklæring når man trenger det. En venninne av meg fikk ikke legeerklæring fordi hun ikke kom innom den dagen det gjaldt. Dette visste hun ingenting om, og hun hadde uansett ikke mulighet til å komme innom den aktuelle dagen. Dermed fikk hun ikke legeerklæring for å kunne dokumentere fravær på en fagdag. Å dokumentere grunner til fravær som har med psykisk helse å gjøre er heller ikke enkelt. Legeerklæring koster også penger, og alle har ikke råd til å betale. Så ja, fraværsgrensa er tungvinn.

Fraværsgrensa er imidlertid pålagt norske elever for at flere elever skal kunne fullføre videregående skole, og dermed er dette en grense vi er nødt til å forholde oss til. Dette gjelder ikke noen få, men ganske mange og som resultatene viser så har fraværsgrensa fungert. Om konsekvensene bare er positive gjenstår imidlertid å se. Om det er riktig å pålegge elever en grense og tvinge oss på skolen, eller om det er bedre å ty til mindre teoretisk skole og alternative læringsmåter, er verdt å diskutere, men det nytter ikke å klage eller argumentere med uriktige og unyanserte utsagn.

Mia Andersen Linnerud

Mia (18) kommer fra Bjoneroa og er skribent i uRed. På fritiden danser hun ved Goodvibe Dansestudio. Hun går siste året på studiespesialiserende ved Hadeland videregående skole.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.