«Jævla Homo»

VIKTIG TEMA: – NRK-serien gjorde meg litt overrasket over hvor langt det faktisk er igjen å gå i kampen for de homofiles rettigheter, skriver Juliane Fossheim.

VIKTIG TEMA: – NRK-serien gjorde meg litt overrasket over hvor langt det faktisk er igjen å gå i kampen for de homofiles rettigheter, skriver Juliane Fossheim.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

URED MENEREt viktig samtaleemne og noe som har gjort et stort inntrykk på meg er den nye tv-serien til NRK; «Jævla Homo». Serien handler om Gisle fra Larvik som vil utforske og finne ut av hvorfor det fortsatt er vanskelig å være homofil i 2017.

Ikke bare gjorde denne serien meg svært frustrert over å se alle fordommene og stereotypene som de fikk slengt i ansiktet, men serien gjorde meg også litt overrasket over hvor langt det faktisk er igjen å gå i kampen for de homofiles rettigheter.

Kampen påvirker ikke meg personlig, men det er fremdeles et viktig tema. Et tema man burde snakke åpent om blant familie, venner og ikke minst på skolen. Skolen er jo selve arenaen for fordommer, redsler og mobbing, hvor kanskje usikre gutter og jenter ikke tør å snakke fritt om deres syn og følelser. Å tabu-belegge ordet homofil eller lesbisk er noe som fort skjer ubevisst.

I et alle-kjenner-alle miljø kan det være enda verre å stå fram, hvis man er litt usikker på andres meninger og tanker om legning. For det er slik at i småmiljøer kan det være lettere å føle at man ikke passer helt inn.

Jeg synes det er helt feil at man må flytte til større miljøer, som Oslo, for å føle at man passer inn. Selv om å være del av noe er det vi mennesker streber etter, burde det ikke være sånn at de må flytte for å bli det.

Å stå utenfor er noe mange aldri får føle på. Mange får aldri vite hvordan det er å stå utenfor, fordi de kanskje er redde for å skille seg ut fra mengden. Det å føle at man ikke har noen å snakke åpent med kan ikke bare gjøre vondt, men kan også føles ekstremt ensomt.

Andres legning påvirker ingen andre enn dem selv. Mobbing og utestenging er ikke noe noen burde oppleve. Men det skjer, selv om vi ikke alltid er klar over det.

Å være homofil, heterofil eller ingen av delene, burde ikke å ha noe å si for samfunnet, men dessverre gjør det det fremdeles.

Juliane Fossheim

Juliane (18) bor på Hennung og er skribent i uRed. På fritiden liker hun å drive med hest. Ellers liker hun å se på serier og være med venner. Hun liker også å lese bøker og å trene.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags