Gå til sidens hovedinnhold

Er de yrkesfaglige elevene dummere enn de studiespesialiserende elevene?

Artikkelen er over 3 år gammel

Når man skal starte på videregående kan man velge om man vil gå studiespesialiserende linje eller yrkesfaglig linje. I en artikkel en skoleflink jente (17) sendte inn til Aftenposten, forteller hun om alle fordommene hun møtte og at hun ble stemplet som dum, fordi hun valgte yrkesfaglig linje. Er det greit å «stemple» yrkesfaglige elever som dumme, skolelei eller teorisvake? Er de yrkesfaglige elevene dummere enn de studiespesialiserende elevene?

Yrkesfaglige linjer tilbyr elever som ønsker å jobbe med skole mer praktisk oppgaver. Man lærer hvordan en bedrift funker fra bunn av, og får muligheten til å få erfaring og ta påbygg for høyere utdanning. Det var dette Jente (17) skulle gjøre. Hun skulle ta påbygg for høyere utdanning. Om man velger å ta påbygg kan man spesialisere seg innenfor den enkeltes interesser. Man har også muligheter for andre utdanninger.

Jente (17) forteller at hun nærmest ble ledd av da hun fortalte om å få en god karakter, og at vennene hennes fortalte at de hadde det mye vanskeligere på studie. Noe av påstanden er riktig, fordi det er mer teoretisk krevende å gå studiespesialiserende, men man må også huske at på yrkesfag er det praktiske satt mer i fokus.

De praktiske arbeidsoppgavene krever mye av elevene, men det er ikke dermed sagt at de er dumme. For en studie-elev er det studieteknikk og de tingene som er viktig, men for en yrkeselev kreves det mer praktisk arbeid. Med alle disse fysiske oppgavene de må kunne, kan man ikke si at en yrkesfagarbeider skal ha så mye skole oppå. De studiespesialiserende linjene er laget for teorifag og yrkesfaglige linjer er laget for praktisk arbeid og teorien som trengs.

Det er ikke selvsagt at en yrkesfagarbeider er skolelei, dum eller teorisvak. Jeg tror alle fordommene kommer fordi de sammenligner for eksempel engelsk på begge utdanningsformene. Det vil alltid være slik at engelsk er vanskeligere på studie, fordi på yrkesfaglig er det praksis som er satt i fokus. 

Juliane Fossheim

Juliane (18) bor på Hennung og er skribent i uRed. På fritiden liker hun å drive med hest. Ellers liker hun å se på serier og være med venner. Hun liker også å lese bøker og å trene.

Kommentarer til denne saken