For en uke siden gikk jeg forbi to jenter i gangen på skolen. Disse jentene var for meg helt vanlige jenter som man går forbi i gangen på vei til første time. Helt vanlige jenter som snakket om fotball eller TV-serier, kanskje klær eller lekser. Helt vanlige jenter som lo og snakket om noe morsomt. Men i det jeg nærmet meg jentene, kunne jeg se at den ene jenta ikke hadde det så bra. Hun hadde det vondt. Jeg ble litt nysgjerrig, så jeg fanget opp noen ord av samtalen i det jeg passerte.

Det disse jentene snakket om var ikke fotball, klær eller noe morsomt. Disse jentene, i tolvårsalderen, satt og snakket om at de hadde lagt på seg, og at de vurderte å spise mindre. «Det er slik de pene jentene ser ut», hadde hun ene sagt. Og dette er helt vanlige åttendeklassejenter.

Helt fra tidlig alder skaper unge et syn på idealkroppen hvor alt handler om å se ut som den såkalte «perfekte»dukken eller modellen på reklameplakaten. I dag lider mellom 100.000 og 120.000 i Norge av spiseforstyrrelser, og hele 90 prosent av disse er kvinner.

Hovedårsaken til at disse kvinnene pådrar seg slike sykdommer, er kroppspress. En tanke om at de ikke er bra nok på grunn av utseende. Når så mange er i en slik situasjon hvor de tenker slike tanker, så mener jeg at det er et viktig spørsmål å stille oss selv: hva er det som får dem til å tenke sånn?

Vi trenger en identitet basert på personlighet og hvordan du behandler andre, og ikke på hvilken klesstørrelse du bruker.

Elisabeth Tangen

 

Hver dag blir nordmenn eksponert for tusenvis av reklameinntrykk, noe jeg mener bidrar til å skape kroppspress. Fordi man går jo aldri forbi reklameplakater hvor menneskene ikke er syltynne og muskuløse. Du ser ikke en Victorias Secret-modell og tenker at hun har en over gjennomsnittlig stor kropp. Man finner ingen Barbie-dukker som ikke er «perfekte». Man finner ingen Barbie-dukker med strekkmerker eller ringer under øynene, med arr eller det jeg mener er en vanlig kropp.

For å bekjempe kroppspress burde media og reklamebransjen snart gjøre en forskjell. En liten, men viktig endring er å la en mer gjennomsnittlig kropp posere foran kamera. Vi må la de unge jentene og guttene som ikke føler seg bra nok, vite at bare fordi du veier litt mer eller ser litt annerledes ut, betyr ikke det at du er noe mindre verdt.

Vi trenger en identitet basert på personlighet og hvordan du behandler andre, og ikke på hvilken klesstørrelse du bruker.

Elisabeth Tangen

Elisabeth (15) kommer fra Gran. Hun er skribent i uRed, liker å lese bøker og er glad i å trene. Hun går i tiende klasse ved Kristelig Gymnasium og er aktiv i Unge Høyre.