«Hvite, heterofile menn» – tusen takk!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

De siste ukene har debatter rundt «kulturell appropriasjon», seksuell trakassering og æreskultur dominert det offentlige ordskifte. Til tross for at alle disse temaene ser ut til å ta for seg særdeles særegne problemstillinger, peker alle på samme syndebukk. Hvite, heterofile menn.

For selv om høyst privilegerte kvinner som Ulrikke Falch liker å legge fra seg opphavet til alt som er vondt her i verden på hvite, heterofile menns skuldre, tror jeg mange av oss sliter med å forstå hva denne gruppen faktisk har gjort som er så rivende galt.

Men for all del, det kan jo være snakk om alle de «privilegerte» guttene som ikke tørr å snakke ut om kroppspress? Kanskje snakker de om den stadig økende andelen med menn som blir arbeidsledige. Eller mest alvorlig, er det de seks norske mennene som tar livet av seg hver eneste måned de ønsker å legge skylden på? Selv klarer jeg ikke helt forså hvilke av disse de sikter til.

Problemene ovenfor er bekymringsverdige, og mange, spesielt unge menn, sliter nok med å kjenne seg igjen i beskrivelsene ytret fra alle mulige slags minoriteter. For mens det i dag nesten er blitt et mål i seg selv å tilhøre en «undertrykt» del av befolkningen, uavhengig om det er transseksuelle, muslimer, homofile, eller kvinner; blir vi ofte påminnet at de alle holdes nede av den samme «hvite mannlig kulturen».

Og om man under ett siste febrilsk forsøk på å forstå dette aksepterer at alle minoritetene nevnt ovenfor blir undertrykt av en hvit, mannsdominert kultur; hvilken annen kultur ønsker de egentlig å hente inspirasjon fra? Skal de se til Russland, Saudi-Arabia, India eller Tyrkia? Realiteten burde slå deg ganske hardt imot når du ser litt nærmere på hvilke syn andre kulturer har på religionsfrihet, kvinner- og homofiles rettigheter samt en rekke andre sosiale spørsmål.

Forstå meg ikke feil. Det er en rekke utfordringer som kan følge med mennesker som tilhører en minoritet i samfunnet. Jeg etterlyser dog litt ydmyket fra alle dere som påtar dere å være minoriteters talerør i det offentlige. For realiteten er, dessverre, at den vestlige kulturen dere er så glad i å demonisere, er den eneste kulturen i verden som setter rettighetene deres høyere enn noe annet.

Even Karlsen Trontveit

Even (16) kommer fra Søndre Oppdalen og er skribent i uRed. På fritiden leser han bøker, og bruker tid på kulturelle arrangementer. Han er interessert i det offentlige ordskiftet, og medlem av Unge Høyre.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken