«Hvite, heterofile menn» – vær så god?

LIKEVEKT: - Å jobbe for likestilling er ikke bare positivt for kvinner, men for menn også, skriver Idunn Rækken Marthinsen.

LIKEVEKT: - Å jobbe for likestilling er ikke bare positivt for kvinner, men for menn også, skriver Idunn Rækken Marthinsen.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

I det siste har kjønnsforskjeller vært i ilden lokalt. Det ble nevnt i uRed mener 2. november, og har vært tema etter budsjettdebatten på Gran bibliotek. Dette er et tema som alltid er relevant, men spesielt nå, så her kommer det som startet som et svar til uRed-kollega Even sin tekst som også omhandler kulturell appropriasjon og minoritetspolitikk:

Privilegerte er vi alle sammen, for vi bor i Norge. Det betyr ikke at vi kan ignorere interseksjonalitet. Vi har privilegier til felles. Vi er begge hvite og begge norske. Det betyr ikke at du ikke kan være mer privilegert enn meg.

LES OGSÅ: «Hvite, heterofile menn» – tusen takk!

Minoriteter må få snakke for seg selv. Du kan ikke bare komme fra høyt der oppe og si at nå, nå skal folk oppføre seg sånn mot andre. Det kan ikke jeg heller. De valgene må få komme fra minoritetene selv. Om du må unngå noen ord, handlinger eller kostymer har a vel ingenting å si? Det er derimot vanskelig å kontinuerlig ignorere folk som støter deg.

Gutter tørr ikke å snakke om kroppspress fordi det blir sett på som feminint og dermed mindreverdig. Kan grunnen til at arbeidsledigheten er høyere for menn, være at de ofte holder seg til de mannsdominerte yrkene, mens det i større grad finnes arbeid i de kvinnedominerte? For eksempel i helsesektoren? Visste du forresten at 73 prosent av dem som jobber ufrivillig deltid, er kvinner? Selvmord skjer også ofte fordi det å ha følelser og å snakke om dem samt få hjelp til å takle dem, blir sett på som negativt for menn. Her må det en endring til.

Jeg tror ikke det er noe mål å være undertrykt, men jeg tror folk er mer åpne om at de er det, nettopp så folk rundt kan forbedre seg. Vi blir ikke holdt nede av en hvit mannskultur. Vi blir holdt nede av samfunnet, som domineres av en hvit mannskultur. Om de som ligger lengst fremme i et felt skal gi opp, hadde vi ikke kommet noe sted. Vi ville ikke hatt homofilt ekteskap eller stemmerett for kvinner. Vi ville ikke hatt romskip eller datamaskiner eller gode skoler.

Jeg tror det går an å gjøre livet lettere for minoriteter uten at det trenger å gå utover hvite heterofile menn. Dette handler ikke om penger. Du kan faktisk prioritere en ting, uten å nedprioritere en annen. Å jobbe for likestilling er ikke bare positivt for kvinner, men for menn også.

Idunn Rækken Marthinsen

Idunn (18) kommer fra Brandbu. Hun er skribent i uRed, liker å se på tv-serier og spiller gitar. Hun går dramalinja på Hadeland videregående skole og er medlem i Sosialistisk Ungdom (SU).

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken