Gå til sidens hovedinnhold

Vi ødelegger oss selv

Artikkelen er over 3 år gammel

Vi ungdommer i Norge lever et privilegert liv, for det eneste vi ønsker oss er ting vi ikke trenger. Jeg er veldig glad for at jeg vokser opp her, og veldig takknemlig for familien min. Likevel synes jeg at denne generasjonen har en del ulemper, i hvert fall sånn som jeg ser det. Ulempene kan ikke måle seg opp mot alle godene, men jeg drømmer likevel om andre ting.

De som kjenner meg, vet at jeg elsker «nyere»; historie, altså fra omtrent 1800-1970-tallet. Denne tidsperioden har alltid falt i smak hos meg, og selv da jeg var liten var museer noe av det fineste jeg visste om. Jeg tror det som fascinerer meg mest, er måten samfunnet og kommunikasjonen foregikk.

Egentlig misunner jeg generasjonene som vokste opp på denne tiden. Tross mange forferdeligheter som sult, krig, pest og fattigdom, kommuniserte disse menneskene med hverandre på et helt annet vis. På 1800-tallet hadde de selv ikke strøm, og i senere tid på 1900-tallet hadde de fortsatt ikke mobiler eller internett.

Det er som om jeg savner noe jeg aldri har hatt, men noe jeg har sett og hørt. Den tiden da mennesker virkelig snakket med hverandre, hvor vi ikke satt med ansiktet i hver vår skjerm. Jeg lengter etter tiden hvor vi ikke kunne gjemme oss bak teknologien, da samfunnet var samlet i en mer fysisk forstand.

Jeg finner ofte meg selv i å tenke på hvordan livet ville vært hvis jeg var født i en tidligere generasjon. Sosiale medier er med på å forme oss i dag, og jeg er lei av å høre om det. Jeg vet at jeg også bruker dagens teknologi i stor grad, men farmor sier at hun aldri savnet det, for «hun kunne ikke savne noe hun aldri har hatt».

Derfor tror jeg at jeg ville foretrukket en verden uten alle godene vi har i dag. Selvfølgelig setter jeg pris på dem, men jeg tror de også ødelegger samholdet til mennesker på et vis.

Kanskje det er oss selv som kommer til å ta knekken på menneskene til slutt?

Maren Minsås

Maren (17) bor på Harestua og er med i uRed. På fritiden er hun mye med venner, shopper og ser på Netflix. Etter videregående har hun planer om å flytte til England for å studere.

 

Kommentarer til denne saken