For ikke lenge siden var datoen som markerte at det var ett år siden Donald Trump ble innsatt som den 45. presidenten i USA. Det er delte meninger om hvor mye han har oppnådd i løpet av den tiden. Selv skryter han av å ha oppnådd mer i løpet av det første året enn noen presidenter før ham har gjort.

Under kampanjen skrøt han av at han skulle bygge den største og beste grensemuren mot Mexico (som mexicanerne skulle betale for selvfølgelig), og han lovte en tøffere innvandringspolitikk med flere deportasjoner. Likevel viser det seg at Trump faktisk har deportert langt færre enn tidligere presidenter. 121.485 mennesker kastet ut de første sju månedene, mot Obamas 230.485. Den berømte muren må nok amerikanerne også se langt etter, og at Mexico i tilfelle skulle betale for den er nok heller ganske så usannsynlig.

Noe Trump gjorde seg ganske kjent for under kampanjen var å kritisere Obama for at han dro på golftur. Ved flere anledninger gikk han ut på Twitter og kritisert Obama for dette, selv om det viste seg at han kom til å ha hyppige besøk på golfbanen selv i løpet av sitt første år som president. NBC skriver at han sannsynligvis har brukt mer enn tre ganger så mye tid på å spille golf som forgjengeren sin i løpet av det første året som president. Det finnes ingen offisielle tall over dette, tallene baserer seg på observasjoner fra fotografer og reportere, men det antas at Obama hadde 29 runder i sitt første år mens Trump topper kaka med 44 bekreftede runder. Ubekreftet kan det være over 90 stykker på ett år for den sittende presidenten.

Dette bare viser hvor opptatt Trump er av seg selv, og hvor lite han tenker over det som faktisk skjer rundt ham. Det har også fått mange konsekvenser for freden i Det hvite hus, og skandalene har ikke latt vente på seg. Alt fra etterforskningen om mulig samarbeid med Russland for å vinne valget, til å trekke USA ut av Paris-avtalen og å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Mange av skandalene har kommet fra presidentens egen Twitter-konto, og det kan trygt antas at det heller ikke vil bli færre av dem nå som Donald Trump går inn i det andre året i presidentskapet. 

(Alle tall er hentet fra nrk.no)

Mari Volden

Mari Volden (18) kommer fra Brandbu og er skribent i uRed. På fritiden liker hun å se på filmer og serier, og hun er medlem i Røde Kors Førstehjelp og Friluftsliv (RØFF) og Hadeland Sosialistisk Ungdom (SU).