Gå til sidens hovedinnhold

Hatet mot nynorsk er dårlig begrunnet

Artikkelen er over 3 år gammel

Nei, jeg prøver ikke å bestikke norsklæreren ved å påstå dette. Selv om nynorsk kan være vanskelig, tror jeg en del ungdom gjør den til et større problem enn den er. Nynorsk er tross alt nærmere vår egen dialekt.

Ivar Aasen lagde ikke nynorsk for å plage Norges ungdom. Derimot lagde han et skriftspråk som skulle være nærmere dialektene i landet på 1800-tallet, som et alternativ til den danske skrivemåten. I dag er det omvendt en del steder, mange snakker nærmere bokmål enn nynorsk. Nynorsk er blitt et torturmiddel sendt fra djevelen selv for å plage norske elever. Den følelsen er det sikkert en del som har hatt, men jeg er uenig.

Jeg tror mange synes nynorsk er vanskelig, fordi de ikke leser nok nynorsk. Det er svært få medieinnslag på nynorsk i vår del av landet. Løsningen kan være så enkel som å plukke opp ei bok, men dette blir dessverre for kjedelig for sosiale medier-generasjonen.

Jeg tror det handler om hvorvidt man gidder å utfordre seg selv, for det er tross alt ikke et fremmedspråk. Nynorsk bør faktisk være enklere for ungdom her enn i Oslo-området, ettersom hadelending har mange former og bøyningsmønstre som likner på nynorsk.

«Hva skal man egentlig bruke nynorsk til da? Det er jo forståelig for de fleste og man blir aldri tvunget til å bruke det». Dette argumentet hører jeg stadig vekk, og det gjør meg faktisk ganske trist. Jeg tror nemlig at enhver form for språk, er en berikelse. Hvorfor si nei takk til mer kunnskap? Man får en rikere forståelse av det norske språket, i tillegg til ord som man aldri kunne gjettet seg til. Jeg hadde aldri gjettet at «ovandottin» betyr «overrasket» for eksempel.

Er bokmålselever dummere enn nynorskelever? Det er nemlig slik at folk som har nynorsk som hovedmål ikke har noen problemer med bokmål som sitt sidemål. Om du klarer å lære engelsk, klarer du å lære nynorsk. Det har med viljen og prestisjen å gjøre.

Ingunn Kvernvold Myhre

Ingunn (17) kommer fra Grymyr og er skribent i uRed.

På fritida spiller hun fotball og går på skøyter for JIF.

Hun går dramalinja på HVS og interesserer seg blant annet for politikk.

Kommentarer til denne saken