Nå er vi et par uker inn i det nye skoleåret, og de fleste synes nok det er godt å komme inn i faste rutiner. For meg betyr også høsten at sesongen for familieselskaper har kommet, og med det følger det faste spørsmålet vi alle har hørt fra vi var små; «Hva skal du bli når du blir stor?»

Ja hvordan vet man det? Noen har allerede bestemt seg, og andre har ikke peiling. Selv hører jeg til i den siste gruppen. Jeg merker jeg blir stresset hver gang dette spørsmålet kommer opp fordi jeg vet så godt at jeg ikke har noe svar på det. For hva skal man egentlig bli?

I dag er det vanskelig å vite hva slags jobber som finnes om 20 år, og derfor også vanskelig å vite hva man skal utdanne seg til. Bør man velge et sikkert yrke som sykepleier, lærer eller elektriker siden dette er yrker som det alltid vil være et behov for? Eller skal man ta en sjanse på et yrke man ikke engang vet om vil være der i framtiden?

HER KAN DU LESE FLERE TEKSTER FRA URED-SKRIBENTENE

Jeg synes dette valget er vanskelig, og vanskeligere skal det nok bli. Nå går jeg andre året på videregående, og jeg har over ett år til jeg må søke på høyere utdanning, så i teorien har jeg god nok tid på meg til å bestemme meg. Allikevel kjenner jeg at en viss anelse om framtidsplaner hadde vært kjekt å ha nå.

I andre klasse burde man egentlig ha tenkt litt på hva man skal bli siden flere av studiene krever visse programfag. Selv har jeg valgt fag ut ifra hva som interesserer meg akkurat nå, men hvem vet om de fagene vil være nyttige i framtiden.

Jeg vet ikke hva jeg skal bli. Jeg vet heller ikke hva jeg skal studere. Det jeg vet, er at jeg framover må tenke mye på dette, slik at jeg forhåpentligvis har et bedre svar på dette spørsmålet i neste familieselskap. 

Mari Volden

Mari Volden (18) kommer fra Brandbu og er skribent i uRed. På fritiden liker hun å se på filmer og serier, og hun er medlem i Røde Kors Førstehjelp og Friluftsliv (RØFF) og Hadeland Sosialistisk Ungdom (SU).